ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА РАНИПОЛЕ

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

Пролетна супа по селски

(Кюстендилско)

 

Продукти: 500гр. лапад, 500гр. киселец, 1 връзка зелен лук, ½ връзка зелен чесън, 2-3 супени лъжици олио, 10-15 маслини, ½ връзка репички, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, оцет, сол.

Приготвяне: Добре измитите листа на марулята, целината и киселеца се нарязват на ситно и се задушават в мазнината, след което се заливат с 5 чаени чаши топла вода, посоляват се и се варят около 30 минути. Супата се застройва с яйцата, разбити с прясното мляко, и се поднася.

 

Салата от лапад и киселец

 

Продукти: киселец 0.500 кг (2 шепи), маруля 2 бр., целина (листа) 7-8 бр., растително масло 40 мл (4 супени лъжици), яйца 2 бр., прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), сол на вкус.

Приготвяне: Киселецът, лападът, лукът и чесънът се измиват, нарязват и смесват. Посоляват се и се заливат с олио и оцет. Слага се в чиния и се украсява с варените яйца, репичките, маслините и стръкчетата магданоз.

 

Забулени яйца с киселец

 

Продукти: 1 кг. киселец, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 4 яйца, 80гр. масло, 1 ч.л. червен пипер, 4с.л. настъргано сирене, сол.

Приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в половината от мазнината. Наръсват се брашното и червеният пипер и се добавя измитият и нарязан на ситно киселец.

Сместа се посолява и се задушава леко. Разрежда се с една и половина чаени чаши гореща вода, в която е размито доматеното пюре. Вари се около 10мин на тих огън докато се сгъсти. След това се разпределя в чинии. Яйцата се чукват едно по едно в малко кипяща вода, подсолена и подкиселена с оцет. След като се стегнат и побелеят отвсякъде, се изваждат с решетъчна лъжица и се слагат върху киселеца. Поръсват се с настърганото сирене и се заливат с останалото масло, сгорещено и оцветено с щипка червен пипер.

 

Зрял фасул с киселец

 

Продукти: 400гр. зрял фасул, 500гр. киселец, 2 глав4 лук, 5-6с.л. олио, 1 пълна с.л. брашно, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол.

Приготвяне: Почистеният и измит фасул се накисва от вечерна в студена вода, а на другия ден се сварява до омекване.

Киселецът се измива, нарязва се и се задушава в половината олио.

В останалата мазнина се запържват ситно нарязаните лук и чесън. Прибавят се брашното и червеният пипер и запръжката се разрежда с 4-5ч.ч. отвара от варенето на фасула. Изсипва се в съда с фасула и се добавя задушения киселец.

Ястието се посолява, подправя се с джоджена и се вари още 10-15мин.

 

 

Зелник с печени кори

(Тракия)

 

Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), малко сол и хладка вода за замесване на тестото, булгур 200 г (1 чаена чаша), спанак (лапад, киселец, коприва) 0.600 кг (2 шепи), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша).

Приготвяне: От брашното, сол и вода се замесва тесто за баница. Разточват се кори, всяка от които се запича леко върху плочата на печката, а след това се покрива с кърпа, за да омекне.

Зеленчукът се почиства и измива, след което се отцежда, нарязва се на ситно и се задушава заедно с булгура в малко мазнина и вода.

Корите се нареждат една по една в тавата за печене, като се ръсят с мазнина и приготвената плънка. Зелникът се пече върху плочата на печката. Като се зачерви от долната страна, се обръща, за да се опече и от другата страна. Готовият зелник се похлупва, за да омекне, нарязва се и се поднася с кисело мляко или айран.

 

Към празниците и събитията на 24 април >>>