ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА РАНИПОЛЕ
[Главна] [Фотогалерии]
[Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Пролетна супа по селски
(Кюстендилско)
Продукти: 500гр. лапад, 500гр. киселец, 1 връзка зелен лук,
½ връзка зелен чесън, 2-3 супени лъжици олио, 10-15 маслини, ½
връзка репички, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, оцет, сол.
Приготвяне: Добре измитите листа на марулята, целината и киселеца
се нарязват на ситно и се задушават в мазнината, след което се заливат с 5
чаени чаши топла вода, посоляват се и се варят около 30 минути. Супата се
застройва с яйцата, разбити с прясното мляко, и се поднася.
Салата от лапад и киселец
Продукти: киселец 0.500 кг (2 шепи), маруля 2 бр., целина
(листа) 7-8 бр., растително масло 40 мл (4 супени лъжици), яйца 2 бр., прясно
мляко 200 мл (1 чаена чаша), сол на вкус.
Приготвяне: Киселецът, лападът, лукът и чесънът се измиват,
нарязват и смесват. Посоляват се и се заливат с олио и оцет. Слага се в чиния и
се украсява с варените яйца, репичките, маслините и стръкчетата магданоз.
Забулени яйца с киселец
Продукти: 1 кг. киселец, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 1 ч.л.
доматено пюре, 4 яйца, 80гр. масло, 1 ч.л. червен пипер, 4с.л. настъргано
сирене, сол.
Приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в половината от
мазнината. Наръсват се брашното и червеният пипер и се добавя измитият и
нарязан на ситно киселец.
Сместа се посолява и се задушава леко. Разрежда се с
една и половина чаени чаши гореща вода, в която е размито доматеното пюре. Вари
се около 10мин на тих огън докато се сгъсти. След това се разпределя в чинии.
Яйцата се чукват едно по едно в малко кипяща вода, подсолена и подкиселена с
оцет. След като се стегнат и побелеят отвсякъде, се изваждат с решетъчна лъжица
и се слагат върху киселеца. Поръсват се с настърганото сирене и се заливат с
останалото масло, сгорещено и оцветено с щипка червен пипер.
Зрял фасул с киселец
Продукти: 400гр. зрял фасул, 500гр. киселец, 2 глав4 лук,
5-6с.л. олио, 1 пълна с.л. брашно, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер,
джоджен, сол.
Приготвяне: Почистеният и измит фасул се накисва от вечерна в
студена вода, а на другия ден се сварява до омекване.
Киселецът се измива, нарязва се и се задушава в
половината олио.
В останалата мазнина се запържват ситно нарязаните лук
и чесън. Прибавят се брашното и червеният пипер и запръжката се разрежда с
4-5ч.ч. отвара от варенето на фасула. Изсипва се в съда с фасула и се добавя
задушения киселец.
Ястието се посолява, подправя се с джоджена и се вари
още 10-15мин.
Зелник с печени кори
(Тракия)
Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), малко сол и
хладка вода за замесване на тестото, булгур 200 г (1 чаена чаша), спанак
(лапад, киселец, коприва) 0.600 кг (2 шепи), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша).
Приготвяне: От брашното, сол и вода се замесва тесто за баница.
Разточват се кори, всяка от които се запича леко върху плочата на печката, а
след това се покрива с кърпа, за да омекне.
Зеленчукът се почиства и измива, след което се
отцежда, нарязва се на ситно и се задушава заедно с булгура в малко мазнина и
вода.
Корите се нареждат една по една в тавата за печене,
като се ръсят с мазнина и приготвената плънка. Зелникът се пече върху плочата
на печката. Като се зачерви от долната страна, се обръща, за да се опече и от
другата страна. Готовият зелник се похлупва, за да омекне, нарязва се и се
поднася с кисело мляко или айран.