ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

НАРОДНИ ОБИЧАИ И ПОВЕРИЯ

ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници и речници] [Празници и събития] [Ново]

 

 

 

 

 

Празникът Успение на Пресвета Богородица е известен в българският църковно-народен календар като Голяма Богодорица, за да се отличава от Рождество на Пресвета Богородица, наричан Малка Богородица, който се празнува на 8 септември. Успение Богоридично е най-важният от Богородичните празници и затова тогава празнуват своя имен ден всички, които носят името Мария или имена производни от него.

В Търновско на този ден е бил професионалният празник на хлебарите, а в Прилеп на калайджиите.

Тъй като празникът се пада през лятото и името Мария е най-разпространеното в България, то на този ден се правели сборове и курбани на открито. За Голяма Богородица се приготвяли освен специалната Богородична пита, също така курбани от агнешко или телешко месо. Предпочитано било агнешкото месо, тъй като се свързва с Агнецът, т.е. с Иисус Христос.

Според традицията сред ястията имало варено жито, пилешка каша, тиква и царевица. Този празник е свързан със смъртта на света Богородица, но варивата също така символизират бременността и раждането. На трапезата присъствали сезонните плодове като динята и гроздето.

Вярвало се, че ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е плодородна. От 15 август до 8 септември (Малка Богородица – чества рождението на Христовата майка) се забранявало на жените да шият, плетат или тъкат, за да е здраво цялото семейство. На Успение Богородично започвало да се мели житото от новата реколта.

 

 

 

 

Към празниците и събитията на 15 август >>>