ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

Традиционно сред ястията трябва да са варено жито, пилешка каша, тиква и царевица. От плодовете трябва да присъстват динята и гроздето. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал и пари. Ако правите курбан, той трябва да е агне. На Успение Богородично се мели житото от новата реколта.

 

Пита за Богородица

 

Необходими продукти: 1 кг. пшенично брашно, 4 яйца, 400 гр. кисело мляко, 50 гр. захар, 2-3 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 жълтък, сол на вкус.

Приготвяне: Към двойно пресятото брашно се прибавят содата и солта. Прави се кладенче в брашното и в него се изсипват разбитите в киселото мляко яйца, захарта и олиото. Омесва се умерено меко тесто (при нужда се прибавя малко хладка вода). Месенето продължава, докато започнат да излизат мехурчета и докато тестото започне да се отделя от съда. Тестото се разстила в намазана с олио тава. Отгоре се намазва с разбития в малко студена вода жълтък. След 30 мин питата се пече в умерена фурна до

готовност. Готовата пита се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа.

 

Рецепта за традиционна агнешка курбан чорба:

 

Продукти: Агнешки гръб - 1 пак. ( кости ) агнешки комплект - 500 г лук - 1 глава целина - 100 г моркови - 1 бр. чесън - 1 скилидка люти чушки - 1 бр. суха ориз - 1/2 ч.ч доматено пюре - 1 с.л масло - 2 с.л краве джоджен - 1 връзка магданоз - 1/2 връзка брашно - 1 с.л яйца - 1 бр. сол черен пипер - на вкус

Приготвяне: Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно. Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре. Запържват се за кратко. Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът се свари. Яйцето се разбива добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали, това е т.нар (пресечена застройка). Супата се сваля от котлона и се овкусява със сол и черен пипер на вкус. Поръсва се със скълцаните пресен магданоз и джоджен и се поднася.

 

 

Пилешка каша

 

Продукти: 5 с.л. брашно, 450 гр. бяло пилешко месо, 4 глави кромид лук, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 1 с.л. червен пипер, 125 g масло, бульон от свареното месо, сол, прясно смлян черен пипер, няколко стръка пресен магданоз.

Начин на приготвяне: Сварете месото, заедно с нарязаните на кръгчета моркови. Отцедете парчетата пилешко и ги накъсайте на конци, които намачкайте в дървена гаванка или пръстена паница, като бавно доливате от бульона /само част от него/. Запържете ситно нарязаните лук и чесън в маслото, след което добавете брашното на порции, при непрекъснато бъркане и изчакайте сместа да стане апетитно златиста, като внимавате да не загори. Накрая добавете червения пипер, посолете леко, поръсете и с черен пипер и оставете сместа за още 1-2 минути да се дозапържи. В получената смес изсипете скълцаното с бульона пилешко и без да преустановявате бъркането, гответе ястието 2-3 минути. Добавете на няколко пъти по малко от бульона и, отново разбърквайки, пригответе кашата с желаната гъстота. 

При сервиране - поръсете щедро всяка порция със ситно нарязан пресен магданоз и украсете с кръгчета сварен морков.

 

Пиле-каша

 

Необходими продукти: пилешко месо, 3 с.л. брашно, 2-3 скилидки чесън, черен пипер, 1 ч.ч. прясно мляко, сол, мазнина, бульон, магданоз.

Начин на приготвяне: Бялото месо на пилето се сварява и порционира. В дълбок се загрява 50 мл олио, в което се запържва брашното. Прибавя се бульона и прясното мляко. Добавя се месото и подправките. Оставя се да поври при непрекъснато бъркане 10-ина минути.

 

Пилешка каша

 

Продукти: сол на вкус, 150 г брашно, червен пипер на вкус, 100 г масло, 4 глави лук, 1 кг. пиле.

Приготвяне: Нарязваме пилето на парчета, посоляваме го и го сваряваме в малко вода. В маслото задушаваме ситно нарязаният лук, а след това запържваме до златисто брашното. Прибавяме червен пипер и сол на вкус, и наливаме по малко бульон от пилето, докато се получи рядка каша. След като заври кашата, прибавяме месото. Оставяме да се вари още няколко минути, като разбъркваме, за да не загори.

 

Варено жито

 

Продукти:  2 ч. ч. жито за варене,  6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар, 1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, смляна канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).

Начин на приготвяне: Житото се залива с 6 ч. ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат, се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата. Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се украсява.

 

 

 

Домашен тиквеник

 

Необходими продукти: 1 кг тиква, 500 г кори за баница, 200-250 г захар, 150 г орехи, ½ пакетче канела, 30 г галета, 50 г пудра захар, 100 мл олио

Начин на приготвяне: Тиквата се настъргва на едро ренде. Слага се в тенджера и се задушава с малко мазнина (масло или олио) на умерена температура, докато течността се изпари. В купа се смесва задушената тиква с предварително смлените орехи, канелата, галетата и захарта. Корите се разстилат внимателно и върху всяка от тях се разпределя по малко от плънката с тиква. Накрая се поръсва с малко олио. Всяка кора се навива на руло, които се подреждат в тава за печене. Тиквеникът се пече във фурна на 180 градуса до получаване на апетитна златиста коричка. По желание може да се поднесе с пудра захар.

 

Към празниците и събитията на 15 август >>>