ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА ДЕНЯ НА СВЕТИ СПИРИДОН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

За деня на свети Спиридон се приготвяли колаци, които се раздавали за предпазване от струпеи. Тъй като празникът се пада по време на коледните пости, тези, които ги спазват не може да използват при приготвянето кисело мляко и масло. Затова при правенето на рецептата по-долу трябва да изберат варианта с маята и вода, а не този със содата и киселото мляко. И разбира се не може да се използва масло от животински произход за намазване на изпечените колаци. Желателно е да се пропусне също меда, защото е от животински произход. Вместо това може да се използва петмез или кленов сироп.

 

Колаци

(Смолян)

 

Продукти: брашно 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), кисело мляко 600 г (3 чаени чаши), мая 10 г (1 пълна чаена лъжичка) или сода за хляб 3 г (1/2 чаена лъжичка), сол на вкус, масло 200 г (1 чаена чаша).

Начин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, содата (или маята) и солта се приготвя тесто, малко по-гъсто от това за палачинки (ако тестото е приготвено с мая, то се оставя 2-3 часа на топло, за да бухне).

Затопля се керамична плоча, намазана с масло и се поставя върху плочата на печката или котлона. С по-голяма лъжица се изсипва пласт от тестото, дебел 2-3 мм. След опичането му от едната страна се обръща с плоска лъжица да се изпече и от другата страна.

Опечените колаци се намазват с масло, нареждат се един върху друг в подходящ съд и се похлупват, за да омекнат. Поднасят се топли с кисело мляко, захар, сладко или мед.

 

Към празниците и събитията на 12 декември >>>