ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ
ГОТВАРСКИ
РЕЦЕПТИ ЗА ИГНАЖДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
За Игнажден
се приготвяли колаци, които се раздавали на живеещите
в къщата, а също така се давали на полазника. Тъй
като празникът се пада по време на коледните пости, тези, които ги спазват не
може да използват при приготвянето кисело мляко и масло. Затова при правенето
на рецептата по-долу трябва да изберат варианта с маята и вода, а не този със
содата и киселото мляко. И разбира се не може да се използва масло от
животински произход за намазване на изпечените колаци.
Желателно е да се пропусне също меда, защото е от животински произход. Вместо
това може да се използва петмез или кленов сироп.
В Тетевенско
правели от тесто колаче и кукла, които намазвали с мед. Ако полазникът
бъдел момче, му давали колакът, а ако бъдело момиче –
куклата. „Куклата” се прави пък от тестена лента, която се преплита подобно на
синджир, тъй че да се получат 3 отвора (глава, торс и пола), а най-долу двата
края се завъртали настрани и на тях се слагали резки, за да приличат на пръсти,
тъй като това са краката на куклата. Има и малко по-усложнени „игнажки кравайчета”, които се
правели в Шуменски. Едното е било оформено като кръг, а в него имало втори
полукръг, който символизира лък, като двата са свързани на три места с тестена
лента. Другото кравайче малко наподобява панделка,
тъй като след като се оформи кръг двата края се оставят да стърчат леко навън.
То символизира градина.
Празничната
погача украсявали отгоре с тестена фигура подобна на цифрата 8 или с кръст.
На този ден
варели жито и кочани с царевица. Също така се сварявал и боб, с който гощавали полазника.
КОЛАЦИ
(Смолян)
Продукти: брашно 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), кисело мляко
600 г (3 чаени чаши), мая 10 г (1 пълна чаена лъжичка) или сода за хляб 3 г
(1/2 чаена лъжичка), сол на вкус, масло 200 г (1 чаена чаша).
Начин на
приготвяне: От брашното, киселото
мляко, содата (или маята) и солта се приготвя тесто, малко по-гъсто от това за
палачинки (ако тестото е приготвено с мая, то се оставя 2-3 часа на топло, за
да бухне).
Затопля
се керамична плоча, намазана с масло и се поставя върху плочата на печката или
котлона. С по-голяма лъжица се изсипва пласт от тестото, дебел 2-3 мм. След
опичането му от едната страна се обръща с плоска лъжица да се изпече и от
другата страна.
Опечените колаци се намазват
с масло, нареждат се един върху друг в подходящ съд и се похлупват, за да
омекнат. Поднасят се топли с кисело мляко, захар, сладко или мед.
ЧОРБА ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ
(с. Малка Арда, Смолянско)
Продукти: зрял фасул 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), кромид лук 100
г (2 глави), растително масло 50 мл (5 супени лъжици), джоджен и сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистеният и измит фасул
се кисне няколко часа в студена вода, след което се вари около 30 минути.
Отцежда се, залива се с 6 чаени чаши топла вода и отново се вари, като към него
се прибавят ситно нарязаният лук и мазнината. Чорбата се посолява, след като се
свари фасулът. Поднася се поръсена с джоджен.
ЧОРБА ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ В ГЪРНЕ
(Великотърновско)
Продукти: зрял фасул 200 г (1 чаена чаша), кромид лук
50 г (1 глава), растително масло 60 мл (6 супени лъжици), червен пипер 3 г (1/2
чаена лъжичка), сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Изчистеният и измит фасул
се поставя в пръстено гърне и се залива с 5 чаени чаши студена вода. Прибавят
се мазнината, едро нарязаният лук и червеният пипер. Гърнето се захлупва и се
слага на тих огън. Чорбата се вари до сваряването на фасула. Посолява се на
вкус и се поднася.
ВАРЕНО ЖИТО
Продукти: 2 ч. ч. жито
за варене, 6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар,
1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна
канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).
Начин на
приготвяне: Житото се залива с 6 ч.
ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това
зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат,
се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро
подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се
добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата.
Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в
съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от
счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че
да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се
украсява.