ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА ИГНАЖДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

За Игнажден се приготвяли колаци, които се раздавали на живеещите в къщата, а също така се давали на полазника. Тъй като празникът се пада по време на коледните пости, тези, които ги спазват не може да използват при приготвянето кисело мляко и масло. Затова при правенето на рецептата по-долу трябва да изберат варианта с маята и вода, а не този със содата и киселото мляко. И разбира се не може да се използва масло от животински произход за намазване на изпечените колаци. Желателно е да се пропусне също меда, защото е от животински произход. Вместо това може да се използва петмез или кленов сироп.

В Тетевенско правели от тесто колаче и кукла, които намазвали с мед. Ако полазникът бъдел момче, му давали колакът, а ако бъдело момиче – куклата. „Куклата” се прави пък от тестена лента, която се преплита подобно на синджир, тъй че да се получат 3 отвора (глава, торс и пола), а най-долу двата края се завъртали настрани и на тях се слагали резки, за да приличат на пръсти, тъй като това са краката на куклата. Има и малко по-усложнени „игнажки кравайчета”, които се правели в Шуменски. Едното е било оформено като кръг, а в него имало втори полукръг, който символизира лък, като двата са свързани на три места с тестена лента. Другото кравайче малко наподобява панделка, тъй като след като се оформи кръг двата края се оставят да стърчат леко навън. То символизира градина.

Празничната погача украсявали отгоре с тестена фигура подобна на цифрата 8 или с кръст.

На този ден варели жито и кочани с царевица. Също така се сварявал и боб, с който гощавали полазника.

 

КОЛАЦИ

(Смолян)

 

Продукти: брашно 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), кисело мляко 600 г (3 чаени чаши), мая 10 г (1 пълна чаена лъжичка) или сода за хляб 3 г (1/2 чаена лъжичка), сол на вкус, масло 200 г (1 чаена чаша).

Начин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, содата (или маята) и солта се приготвя тесто, малко по-гъсто от това за палачинки (ако тестото е приготвено с мая, то се оставя 2-3 часа на топло, за да бухне).

Затопля се керамична плоча, намазана с масло и се поставя върху плочата на печката или котлона. С по-голяма лъжица се изсипва пласт от тестото, дебел 2-3 мм. След опичането му от едната страна се обръща с плоска лъжица да се изпече и от другата страна.

Опечените колаци се намазват с масло, нареждат се един върху друг в подходящ съд и се похлупват, за да омекнат. Поднасят се топли с кисело мляко, захар, сладко или мед.

 

 

ЧОРБА ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ

(с. Малка Арда, Смолянско)

 

Продукти: зрял фасул 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), кромид лук 100 г (2 глави), растително масло 50 мл (5 супени лъжици), джоджен и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеният и измит фасул се кисне няколко часа в студена вода, след което се вари около 30 минути. Отцежда се, залива се с 6 чаени чаши топла вода и отново се вари, като към него се прибавят ситно нарязаният лук и мазнината. Чорбата се посолява, след като се свари фасулът. Поднася се поръсена с джоджен.

 

ЧОРБА ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ В ГЪРНЕ

(Великотърновско)

 

Продукти: зрял фасул 200 г (1 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), растително масло 60 мл (6 супени лъжици), червен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка), сол на вкус.

Начин на приготвяне: Изчистеният и измит фасул се поставя в пръстено гърне и се залива с 5 чаени чаши студена вода. Прибавят се мазнината, едро нарязаният лук и червеният пипер. Гърнето се захлупва и се слага на тих огън. Чорбата се вари до сваряването на фасула. Посолява се на вкус и се поднася.

 

ВАРЕНО ЖИТО

 

Продукти:  2 ч. ч. жито за варене,  6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар, 1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).

Начин на приготвяне: Житото се залива с 6 ч. ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат, се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата. Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се украсява.

 

Към празниците и събитията на 20 декември >>>