ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

24 ДЕКЕМВРИ

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

1.1. Содена питка за Бъдни вечер

 

Продукти: 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. хладка вода, паричка и върбова клонка.

Приготвяне: Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и по средата му се прави кладенче. В него се слагат солта,олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода Замесва се меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят внимателно паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тава с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква добре с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

 

1.2 Бъдник от Чипровско

 

            Продукти: 1 кг бяло брашно, 500 мл хладка вода, около 30 г прясна мая, 15-20 г сол, олио.

         Приготвяне: Маята се размива с малко вода. В пресятото заедно със солта брашно се прави кладенче. Сипва се по малко от маята и с вода замесва тесто, докато стане средно меко и гладко, не много твърдо. За да се направи обредната украса върху хляба, се отделя малко от тестото. Леко се навлажнява и от него се правят фитили за украсата. С тестени фитили се оформят 4 кръга, които символизират кръста на Христос. Единият изобразява обора с кравите, другите - птичарника, кошарата с овце и къщата. Задължително до тях се слага малко парче тесто - кучето, което пази всичко. Намазва се тава с малко олио и се слага тестото. Покрива се с кърпа, за да не хване коричка. След като втаса, се слага да се пече на 180-200 С във фурната за 25-30 минути. Изважда се и се маже с мокри ръце. Веднага се увива с кърпа, за да омекне.

2.1. Зелеви сърми за Бъдни вечер

 

Продукти: 20 бр. зелеви листа, 1 бр. лук 200, гр. ориз, 50 гр. грис, 1/2 ч.л. червен пипер, 100 мл олио, чубрица, магданоз.

Начин на приготвяне: Лука се запържва, докато стане стъклен. Към него се добавят грис и ориз и също леко се запържват. Сместа се посолява и подправя с чубрица, магданоз и червен пипер на вкус и се залива с 1 ч.ч. гореща вода. Вари се, докато оризът поеме водата. Като се охлади леко сместа, с нея се правят сарми, които се нареждат на дъното на широка тенджера, покрита със зелеви листа, и се заливат с гореща вода, колкото да ги покрие. Отгоре се покриват с чиния и се варят на слаб огън. Ако зелето не е много солено, сармите могат да се залеят с равни части вода и зелев сок.

 

2.2. Постни лозови сърми

 

Продукти: лозови листа, 1 глава лук, 2 ч.ч. ориз, 1 с.л. доматено пюре, 1 настърган морков, 10 сушени сини сливи, 50 гр. стафиди, 1 к.ч. орехи, 1 с.л. „Вълшебен вкус - 10 зеленчука на Маги”, 1 сварено и настъргано яйце, 2 ч.ч. вода.

Начин на приготвяне: Лука и моркова се задушават, прибавят се ориза и маги-подправката, доматеното пюре и водата. Като заври се добавят сушените сливи нарязани на дребно, яйцето, орехите и стафидите, копър и джоджен. С тази смес се навиват сърмите. Варят се на тих огън.

 

3.1. Пълнени постни сухи чушки с орехи и лук

 

Продукти: 10 бр. сухи чушки (или мариновани - от буркан), 1 ч.ч. счукани орехови ядки, 4-5 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 буркан млени домати (800 г), сол.

Начин на приготвяне: Сушените чушки се накисват във вряла вода да омекнат. Задушава се лукът с олиото, към него се прибавят орехите, подправките и солта. С тази смес се напълват чушките. Пекат се в тава, залети с млени червени домати, докато останат на мазнина.

 

3.2. Гювеч със сини сливи за Бъдни Вечер

 

         Продукти: 500 г картофи, 300 г гъби, 3 големи глави лук, 1-2 стръка праз лук, 200-300 г сушени сини сливи, 4-5 бр. зелеви листа, 1 ч.ч. доматен сок или пюре, 1 ч.ч. вино, сол, червен пипер, олио.

         Приготвяне: На дъното на глинен гювеч се нареждат зелевите листа. Върху тях се нареждат останалите продукти. Поръсва се със сол, червен пипер и олио. Залива се с виното и 1 ч.ч. вода. Ври на слаб огън около час и половина. По желание може да се поръси с растителен кашкавал.

 

4. Ошав с индрише

 

Продукти: 300 г сушени плодове (ябълки, круши, сливи, кайсии), 200 г захар, канела на пръчки, индрише, кора от 1 лимон.

Приготвяне: Сухите плодове се измиват няколко пъти в хладка вода и се заливат с литър и половина студена вода. Варят се до пълно омекване, като сливите се слагат по-късно от другите плодове, тъй като се разваряват по-бързо. Захарта се карамелизира и се прибавя към компота. В него се пускат пръчиците канела и настърганата лимонова кора, след което компотът се кипва отново и веднага се отстранява от огъня. Сервира се студен.

 

5.1. Варено жито

 

Продукти:  2 ч. ч. жито за варене,  6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар, 1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).

Начин на приготвяне: Житото се залива с 6 ч. ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат, се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата. Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се украсява.

 

5.2. Ашуре

 

         Продукти: 1 ч.ч. (200 г) счукана твърда пшеница, 1/2 ч.ч. (100 г) захар, 1/4 ч.ч. (50 г) счукани орехови ядки, 1/4 ч.ч. (50 г) стафиди, 1 с.л. (10 мл) розова вода, 1/2 ч.л. (3 г) канела, 3 ч.л. (15 г) бяло нишесте.

         Приготвяне: Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода, след което се сварява в същата вода на тих огън (да омекне напълно). От него се отделя около 1/3. Останалото жито се претрива през цедка и се залива с житната слиз. Към получената каша, след като заври, се прибавят нишестето, размито с малко студена вода, захарта и оставените настрана сварени житни зърна. Сместа се вари на тих огън до сгъстяване. Накрая се прибавят сушеното грозде и розовата вода. Изсипва се във формички, поръсва се отгоре със счуканите орехови ядки и канелата. Поднася се, след като изстине и желира.

 

6. 1. Баклава с готови обикновени кори

 

Продукти: 1 кг обикновени кори, 500 г масло (олио), 250 г орехови ядки, 1 с.л. (10 г) канела, 700 г захар, сока от 1 лимон.

Приготвяне: Тавата се намазва с разтопено масло (най-добре е да се използва правоъгълна тава) и се нареждат две трети от корите. Поставят се смлените орехови ядки, смесени с канелата и върху тях се слагат останалите кори. Баклавата се нарязва на ромбове и се залива с разтопеното масло. Пече се до златисто. От захарта и 600 мл вода се приготвя сироп, който се вари само 2 минути и към него се прибавя лимоновия сок (може и малко лимонтузу, разтворено във вода). Изстиналата баклава се залива с охладения сироп и се оставя 1 денонощие да отлежи, за да се сиропира добре.

 

6.2. Саралии

 

Продукти: 300 г счукани орехови ядки, 1 кг фини кори, 125 г масло (олио), 700 г захар, 3 с.л. галета, 2 ванилии, канела.

         Приготвяне: Счуканите орехи се смесват с галетата, канелата и три лъжици захар. Сместа се поставя в единия край на кората и се навиват по две кори едновременно. Нареждат се в правоъгълна тава. Нарязва се и се залива с разтопеното масло. Пече се до зачервяване на 180С градуса. 700 г захар, 700 мл вода се слагат на котлона да заврат за няколко минути, готовият сироп се сваля от огъня и се добавя ванилията. Студената баклава се залива с горещ сироп или обратното.

 

7.1. Щрудел с ябълки

 

Продукти: 1 пакет готови кори за баница (500 гр), 1 кг ябълки, 3 супени лъжици галета, 200 гр смлени орехи, 2 чаени лъжички канела, 200 гр захар кристална, 250 мл олио, 200 гр пудра захар.

Приготвяне: Ябълките се обелват и настъргват на едро. Към настърганите ябълки се прибавят канелата, орехите, захарта и галетата, за да се "обере" влажността на ябълките. Тавата, в която ще се пече щрудела се намазва с олио. Вземат се две кори, намазват се с олио и плънката се разпределя отгоре (откъм късата страна на кората се слага плънка в единия край и още малко по средата) и се навиват на руло. Пече се в умерена фурна (200 градуса) около 30-40 минути. При сервиране може да се поръси с пудра захар или да се залее с горещ захарен сироп.

 

7.2. Тиквеник с готови кори

 

Продукти: 500 г готови кори, около 1 кг тиква, 1 ч.ч. (200 г) захар, 150 г орехи, 1/2 ч.ч. (100 мл) олио.

Приготвяне: Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата й. Всяка кора се разстила върху хартия, ръси се с мазнина, задушена тиква, захар и счукани орехи и се навива на руло с помощта на хартията. Нарежда се в тава, намазана с олио, и се пече в умерена фурна. Когато се зачерви отгоре, се изважда и се покрива с кърпа. По желание може да се поръси с пудра захар след като изстине, а в плънката да се прибави и канела.

 

7.3. Вит тиквеник

 

Продукти: 800 г брашно, 1 ч.л. сол.

За плънката: 1 кг тиква, 300 г захар, 1 ч.ч. орехови ядки, 150 мл олио, канела.

Приготвяне: Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.