ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
24
ДЕКЕМВРИ
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
1.1. Содена питка за Бъдни вечер
Продукти: 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода за хляб, 1
с.л. оцет, 3 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. хладка вода, паричка и върбова
клонка.
Приготвяне: Содата се погасява в оцета. Брашното се
пресява и по средата му се прави кладенче. В него се слагат солта,олиото и при
бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода Замесва се меко тесто. Овалва се в брашно
и почива 10 минути. В тестото се поставят внимателно паричката и върбовата
клонка, завити във фолио. В намазана с олио тава с ръце се оформя питка, като
се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се
пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави
кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.
Като се извади от фурната, се напръсква добре с вода и се завива с кърпа, за да
омекне.
1.2 Бъдник от Чипровско
Продукти: 1 кг бяло брашно, 500 мл хладка вода, около 30 г
прясна мая, 15-20 г сол, олио.
Приготвяне: Маята се размива с малко вода. В пресятото заедно със солта брашно се прави кладенче. Сипва се по малко от маята и с вода замесва тесто, докато стане средно меко и гладко, не много твърдо. За да се направи обредната украса върху хляба, се отделя малко от тестото. Леко се навлажнява и от него се правят фитили за украсата. С тестени фитили се оформят 4 кръга, които символизират кръста на Христос. Единият изобразява обора с кравите, другите - птичарника, кошарата с овце и къщата. Задължително до тях се слага малко парче тесто - кучето, което пази всичко. Намазва се тава с малко олио и се слага тестото. Покрива се с кърпа, за да не хване коричка. След като втаса, се слага да се пече на 180-200 С във фурната за 25-30 минути. Изважда се и се маже с мокри ръце. Веднага се увива с кърпа, за да омекне.
2.1. Зелеви сърми за Бъдни вечер
Продукти: 20 бр. зелеви листа, 1 бр. лук 200, гр. ориз, 50 гр.
грис, 1/2 ч.л. червен пипер, 100 мл олио, чубрица, магданоз.
Начин на
приготвяне: Лука се запържва, докато
стане стъклен. Към него се добавят грис и ориз и също леко се запържват. Сместа
се посолява и подправя с чубрица, магданоз и червен пипер на вкус и се залива с
1 ч.ч. гореща вода. Вари се, докато оризът поеме водата. Като се охлади леко
сместа, с нея се правят сарми, които се нареждат на дъното на широка тенджера,
покрита със зелеви листа, и се заливат с гореща вода, колкото да ги покрие.
Отгоре се покриват с чиния и се варят на слаб огън. Ако зелето не е много
солено, сармите могат да се залеят с равни части вода и зелев сок.
2.2. Постни лозови сърми
Продукти: лозови листа, 1 глава лук, 2 ч.ч. ориз, 1 с.л.
доматено пюре, 1 настърган морков, 10 сушени сини сливи, 50 гр. стафиди, 1 к.ч.
орехи, 1 с.л. „Вълшебен вкус - 10 зеленчука на Маги”, 1 сварено и настъргано
яйце, 2 ч.ч. вода.
Начин на приготвяне: Лука и моркова се задушават, прибавят се ориза и
маги-подправката, доматеното пюре и водата. Като заври се добавят сушените
сливи нарязани на дребно, яйцето, орехите и стафидите, копър и джоджен. С тази смес
се навиват сърмите. Варят се на тих огън.
3.1. Пълнени постни сухи чушки с орехи и
лук
Продукти: 10 бр. сухи чушки (или мариновани - от буркан), 1 ч.ч.
счукани орехови ядки, 4-5 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л.
черен пипер, 1 буркан млени домати (800 г), сол.
Начин на приготвяне: Сушените чушки се накисват във вряла вода да омекнат.
Задушава се лукът с олиото, към него се прибавят орехите, подправките и солта.
С тази смес се напълват чушките. Пекат се в тава, залети с млени
червени домати, докато останат на мазнина.
3.2. Гювеч със сини сливи за Бъдни Вечер
Продукти:
500 г картофи, 300 г гъби, 3 големи глави лук, 1-2 стръка праз лук, 200-300 г
сушени сини сливи, 4-5 бр. зелеви листа, 1 ч.ч. доматен сок или пюре, 1 ч.ч.
вино, сол, червен пипер, олио.
Приготвяне:
На дъното на глинен гювеч се нареждат зелевите листа. Върху тях се нареждат
останалите продукти. Поръсва се със сол, червен пипер и олио. Залива се с
виното и 1 ч.ч. вода. Ври на слаб огън около час и половина. По желание може да
се поръси с растителен кашкавал.
4. Ошав с индрише
Продукти: 300 г сушени плодове (ябълки, круши, сливи, кайсии),
200 г захар, канела на пръчки, индрише, кора от 1 лимон.
Приготвяне: Сухите плодове се измиват няколко пъти в хладка вода
и се заливат с литър и половина студена вода. Варят се до пълно омекване, като
сливите се слагат по-късно от другите плодове, тъй като се разваряват по-бързо.
Захарта се карамелизира и се прибавя към компота. В
него се пускат пръчиците канела и настърганата лимонова кора, след което
компотът се кипва отново и веднага се отстранява от огъня. Сервира се студен.
5.1. Варено жито
Продукти: 2 ч. ч. жито
за варене, 6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар,
1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна
канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).
Начин на
приготвяне: Житото се залива с 6 ч.
ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това
зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат,
се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро
подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се
добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата.
Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в
съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от
счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че
да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се
украсява.
5.2. Ашуре
Продукти:
1 ч.ч. (200 г) счукана твърда пшеница, 1/2 ч.ч. (100 г) захар, 1/4 ч.ч. (50 г)
счукани орехови ядки, 1/4 ч.ч. (50 г) стафиди, 1 с.л. (10 мл) розова вода, 1/2
ч.л. (3 г) канела, 3 ч.л. (15 г) бяло нишесте.
Приготвяне:
Житото се почиства, измива се и се оставя да кисне няколко часа в студена вода,
след което се сварява в същата вода на тих огън (да омекне напълно). От него се
отделя около 1/3. Останалото жито се претрива през цедка и се залива с житната слиз. Към получената каша, след като заври, се прибавят
нишестето, размито с малко студена вода, захарта и оставените настрана сварени
житни зърна. Сместа се вари на тих огън до сгъстяване. Накрая се прибавят
сушеното грозде и розовата вода. Изсипва се във формички,
поръсва се отгоре със счуканите орехови ядки и канелата. Поднася се, след като
изстине и желира.
6. 1. Баклава с готови обикновени кори
Продукти: 1 кг обикновени кори, 500 г масло (олио), 250 г
орехови ядки, 1 с.л. (10 г) канела, 700 г захар, сока от 1 лимон.
Приготвяне: Тавата се намазва с разтопено масло (най-добре е да
се използва правоъгълна тава) и се нареждат две трети от корите. Поставят се смлените орехови ядки, смесени с канелата и върху тях се
слагат останалите кори. Баклавата се нарязва на ромбове и се залива с
разтопеното масло. Пече се до златисто. От захарта и 600 мл вода се приготвя
сироп, който се вари само 2 минути и към него се прибавя лимоновия сок (може и
малко лимонтузу, разтворено във вода). Изстиналата
баклава се залива с охладения сироп и се оставя 1 денонощие да отлежи, за да се
сиропира добре.
6.2. Саралии
Продукти: 300 г счукани орехови ядки, 1 кг фини кори, 125 г
масло (олио), 700 г захар, 3 с.л. галета, 2 ванилии, канела.
Приготвяне:
Счуканите орехи се смесват с галетата, канелата и три лъжици захар. Сместа се
поставя в единия край на кората и се навиват по две кори едновременно. Нареждат
се в правоъгълна тава. Нарязва се и се залива с разтопеното масло. Пече се до
зачервяване на 180С градуса. 700 г захар, 700 мл вода се слагат на котлона да
заврат за няколко минути, готовият сироп се сваля от огъня и се добавя
ванилията. Студената баклава се залива с горещ сироп или обратното.
7.1. Щрудел с ябълки
Продукти: 1 пакет готови кори за баница (500 гр), 1 кг ябълки, 3 супени лъжици галета, 200 гр смлени орехи, 2 чаени лъжички
канела, 200 гр захар кристална, 250 мл олио, 200 гр пудра захар.
Приготвяне:
Ябълките се обелват и настъргват на едро. Към настърганите ябълки се прибавят
канелата, орехите, захарта и галетата, за да се "обере" влажността на
ябълките. Тавата, в която ще се пече щрудела се намазва с олио. Вземат се две
кори, намазват се с олио и плънката се разпределя отгоре (откъм късата страна
на кората се слага плънка в единия край и още малко по средата) и се навиват на
руло. Пече се в умерена фурна (200 градуса) около 30-40 минути. При сервиране
може да се поръси с пудра захар или да се залее с горещ захарен сироп.
7.2. Тиквеник с готови кори
Продукти: 500 г готови кори, около 1 кг тиква, 1 ч.ч. (200 г)
захар, 150 г орехи, 1/2 ч.ч. (100 мл) олио.
Приготвяне: Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се
задушава в малко мазнина и захар, докато омекне и се изпари водата й. Всяка
кора се разстила върху хартия, ръси се с мазнина, задушена тиква, захар и
счукани орехи и се навива на руло с помощта на хартията. Нарежда се в тава,
намазана с олио, и се пече в умерена фурна. Когато се зачерви отгоре, се
изважда и се покрива с кърпа. По желание може да се поръси с пудра захар след
като изстине, а в плънката да се прибави и канела.
7.3. Вит тиквеник
Продукти: 800 г брашно, 1 ч.л. сол.
За плънката: 1 кг тиква, 300 г захар, 1 ч.ч. орехови
ядки, 150 мл олио, канела.
Приготвяне: Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със
захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се
омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това
се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка
кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на
руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.