ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ
ГОТВАРСКИ
РЕЦЕПТИ ЗА ДЕНЯ НА СВЕТА ВАРВАРА
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
За деня на
света Варвара се приготвяли пости ястия от зрял боб, леща, нахут, бакла, грах,
булгур и царевица.
Тъй като празникът
се пада по време на Коледните пости, то приготвяните ястия са постни, а ако
празникът не е в сряда или петък, може да се яде и риба. За празничния ден е
разрешена също употребата на вино и олио.
Салата от царевица и орехови ядки
Продукти: 50 гр. царевични зърна, 80 гр. орехови ядки, 3-4
скилидки чесън, 40 мл. олио, 30 мл. оцет, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистените и измити в
студена течаща вода царевични зърна се отцеждат, изсипват се в емайлиран съд и
се заливат със студена течаща вода. След 5-6 часа водата се излива, царевицата
се изсипва в тенджера под налягане и се залива със студена вода (400 мл.).
Капакът се затваря и тенджерата се поставя на силен
огън, докато започне да „съска". Огънят се намалява и царевицата се вари
около 30 мин. Към сварените и отцедени царевични зърна се прибавят смлените орехови ядки, солта, оцетът и смленият
черен пипер. След разбъркване и разпределяне в 4 чинии салатите се поръсват с
олиото.
Калугерска чорба
(от Зографския манастир)
Продукти: зрял фасул 100 г (1/2 чаена чаша), леща 100 г (1/2
чаена чаша), моркови 50 г (1 бр.), кромид лук 50 г (1 глава), праз лук 100 г (1
стрък), картофи 100 г (2 бр.), зехтин 50 мл (5-6 супени лъжици), хляб 150 г (5
тънки филии), магданоз, оцет и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Фасулът и лещата, след като се
почистят и измият, се варят заедно до полусваряване.
Прибавя се мазнината заедно с морковите, лука (кромид и праз) и картофите,
нарязани на ситно. Чорбата се вари до готовност, посолява се, поръсва се със
ситно нарязан магданоз и се подкиселява на вкус. В супник се слагат филиите от
хляба (тънко нарязани) и върху тях се изсипва чорбата.
Чорба от зрял фасул
(с. Малка Арда, Смолянско)
Продукти: зрял фасул 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), кромид лук 100
г (2 глави), растително масло 50 мл (5 супени лъжици), джоджен и сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистеният и измит фасул
се кисне няколко часа в студена вода, след което се вари около 30 минути.
Отцежда се, залива се с 6 чаени чаши топла вода и отново се вари, като към него
се прибавят ситно нарязаният лук и мазнината. Чорбата се посолява, след като се
свари фасулът. Поднася се поръсена с джоджен.
Нахут с ориз по манастирски
Продукти: 400 гр. нахут, 80 гр. ориз, 120 гр. кромид лук, 80 мл.
олио,150 гр. домати, 1/2 връзка магданоз, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистеният и измит в
студена течаща вода нахут се изсипва в емайлирана тенджера и се залива със
студена вода. След 8-10 часа водата се излива, а нахутът се претрива между
дланите за отстраняване на люспите и отново се измива. Изсипва се в тенджера, залива
се със студена вода и се вари на слаб огън до омекването му. Изсипва се в измазана
с олио тавичка. Прибавят се задушеният в олио и малко вода почистен, измит и
отцеден ориз заедно със ситно нарязания лук и накрая - обелените и настъргани домати.
Сместа се посолява, поръсва се със смления черен
пипер и ситно нарязания магданоз и се разбърква. Пече се в умерена фурна до
готовност.
Рибник от речна риба с булгур
(Свищовско)
Продукти: речна риба 1 кг, булгур 0.500 кг (3 чаени чаши),
пресен кромид лук 5 връзки, растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), червен
пипер 10 г (1 супена лъжица), джоджен и сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Булгурът се почиства и
измива, след което се сварява във вода и се изсипва в тавичка. Отгоре се
нарежда почистената и измита риба и се посипва със ситно нарязаните лук и
джоджен. Мазнината се загрява до завиране, оцветява се с червения пипер, и се
изсипва върху рибата. Ястието се посолява, разбърква се, залива се с вода и се
пече във фурна.