ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА ДЕНЯ НА СВЕТА ВАРВАРА

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

За деня на света Варвара се приготвяли пости ястия от зрял боб, леща, нахут, бакла, грах, булгур и царевица.

Тъй като празникът се пада по време на Коледните пости, то приготвяните ястия са постни, а ако празникът не е в сряда или петък, може да се яде и риба. За празничния ден е разрешена също употребата на вино и олио.

 

Салата от царевица и орехови ядки

 

Продукти: 50 гр. царевични зърна, 80 гр. орехови ядки, 3-4 скилидки чесън, 40 мл. олио, 30 мл. оцет, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистените и измити в студена течаща вода царевични зърна се отцеждат, изсипват се в емайлиран съд и се заливат със студена течаща вода. След 5-6 часа водата се излива, царевицата се изсипва в тенджера под налягане и се залива със студена вода (400 мл.).

Капакът се затваря и тенджерата се поставя на силен огън, докато започне да „съска". Огънят се намалява и царевицата се вари около 30 мин. Към сварените и отцедени царевични зърна се прибавят смлените орехови ядки, солта, оцетът и смленият черен пипер. След разбъркване и разпределяне в 4 чинии салатите се поръсват с олиото.

 

Калугерска чорба

(от Зографския манастир)

 

Продукти: зрял фасул 100 г (1/2 чаена чаша), леща 100 г (1/2 чаена чаша), моркови 50 г (1 бр.), кромид лук 50 г (1 глава), праз лук 100 г (1 стрък), картофи 100 г (2 бр.), зехтин 50 мл (5-6 супени лъжици), хляб 150 г (5 тънки филии), магданоз, оцет и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Фасулът и лещата, след като се почистят и измият, се варят заедно до полусваряване. Прибавя се мазнината заедно с морковите, лука (кромид и праз) и картофите, нарязани на ситно. Чорбата се вари до готовност, посолява се, поръсва се със ситно нарязан магданоз и се подкиселява на вкус. В супник се слагат филиите от хляба (тънко нарязани) и върху тях се изсипва чорбата.

 

Чорба от зрял фасул

(с. Малка Арда, Смолянско)

 

Продукти: зрял фасул 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), кромид лук 100 г (2 глави), растително масло 50 мл (5 супени лъжици), джоджен и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеният и измит фасул се кисне няколко часа в студена вода, след което се вари около 30 минути. Отцежда се, залива се с 6 чаени чаши топла вода и отново се вари, като към него се прибавят ситно нарязаният лук и мазнината. Чорбата се посолява, след като се свари фасулът. Поднася се поръсена с джоджен.

 

Нахут с ориз по манастирски

 

Продукти: 400 гр. нахут, 80 гр. ориз, 120 гр. кромид лук, 80 мл. олио,150 гр. домати, 1/2 връзка магданоз, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеният и измит в студена течаща вода нахут се изсипва в емайлирана тенджера и се залива със студена вода. След 8-10 часа водата се излива, а нахутът се претрива между дланите за отстраняване на люспите и отново се измива. Изсипва се в тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън до омекването му. Изсипва се в измазана с олио тавичка. Прибавят се задушеният в олио и малко вода почистен, измит и отцеден ориз заедно със ситно нарязания лук и накрая - обелените и настъргани домати. Сместа се посолява, поръсва се със смления черен пипер и ситно нарязания магданоз и се разбърква. Пече се в умерена фурна до готовност.

 

Рибник от речна риба с булгур

(Свищовско)

 

Продукти: речна риба 1 кг, булгур 0.500 кг (3 чаени чаши), пресен кромид лук 5 връзки, растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), джоджен и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Булгурът се почиства и измива, след което се сварява във вода и се изсипва в тавичка. Отгоре се нарежда почистената и измита риба и се посипва със ситно нарязаните лук и джоджен. Мазнината се загрява до завиране, оцветява се с червения пипер, и се изсипва върху рибата. Ястието се посолява, разбърква се, залива се с вода и се пече във фурна.

 

Към празниците и събитията на 4 декември >>>