ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ
ГОТВАРСКИ
РЕЦЕПТИ ЗА НИКУЛДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Никулден се пада през Коледните пости. На този ден се
разрешава консумацията на риба и растителни мазнини, а също вино. За празникът
се приготвя пълнен шаран с ориз (зрял боб, булгур, фъстъци, орехови ядки,
маслини, стафиди, зеленчуци) или на рибници - пълнени шарани или почистени шарани,
увити в кори или тесто. Обредните хлябове, които се правят за този ден се
срещат и при някои от другите празници. Единият от хлябовете е „боговица”. Той представлява погача, на която отгоре с тесто
е изобразен кръст. Често краищата на кръста са раздвоени и завити на
противоположни страни. Вторият е наричан „светец”, „свети Никола” или „Никулски кравай”. Той също на различните места има
разновидности. Най-често е украсен със спираловидно навито в средата тесто,
което да прилича на цвете или с кръг, който е нарязан тъй, че разделените части
да приличат на венчелистчета на цвете. В повечето
случаи има и втори кръг, който обхожда погачата по края. Някъде се използват за
външния кръг две тестени ленти, които са преплетени като плитка или верига.
Никулденски шаран в тесто
Продукти: 1,5 кг шаран, 150
гр. кромид лук, 200 гр. орехови ядки, 80 мл. олио, 1/2 връзка магданоз, 10-12
зърна черен пипер, сол на вкус.
За кората: 500 г брашно, 100 мл. олио, 3 гр. сол,
вода.
Приготвяне: Почистеният,
измит, отцеден и подсушен шаран се посолява от външната и от вътрешната страна.
Поставя се в емайлиран съд в хладилник. Отделно в част от олиото и малко вода
се задушава на слаб огън ситно нарязаният лук до златисто оцветяване.
Приготвят се счуканите орехови ядки, ситно нарязаният
магданоз, смленият черен пипер и солта. С
разбърканата смес се напълва шаранът, който се съхранява 1-2 часа в хладилника,
и се зашива отворът му. Рибата се намазва отвън с олио и се обвива с кората,
приготвена по следния начин: към двойно пресятото брашно се прибавя солта и водата
и се замесва тесто, което се разделя на парчета. От тях се оформят 6 топки, които
се намазват с олио, поставят се в тавичка и се покриват с чиста хартия. След 20
мин от всяка топка се размесва кора с диаметър 20-25 см. Корите се нареждат
една върху друга, като всяка се намазва с олио. Върху получената от
разтеглянето кора се поставя рибата, обвива се в кората и се получава форма на
риба. Отново се намазва с олио. Поставя се в намазана с масло тавичка и се пече
в умерена фурна до готовност.
Никулденски шаран с кисело зеле
Продукти: 1,5 кг шаран, 800
гр. кисело зеле, 200 мл. олио,100 гр. ориз, 10-12 зърна черен пипер, 1 лимон,
сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният,
измит, отцеден и подсушен шаран се намазва от вътрешната страна с олио и
лимонов сок и се поръсва със сол. Поставя се в емайлиран съд в хладилник.
Отделно ситно нарязаното зеле се задушава в част от
олиото (150 мл.) на слаб огън. Когато омекне, към зелето се прибавя
почистеният, измит и отцеден ориз, а след 5-6 мин - топла вода (200 мл.).
Задушаването продължава, докато зелето остане на мазнина. Сместа се изсипва в
намазана с олио тавичка и върху нея се поставя шаранът, който е бил в
хладилника 1-2 часа. Залива се с останалото олио и топла вода (150 мл.). Пече
се в умерена фурна до готовност.
Никулденски шаран
по селски
Продукти: 1,5 кг шаран, 80 мл. олио,
80 гр.ориз, 250 гр. кромид лук, 8 гр. червен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: В сгорещената мазнина и малко вода се задушава на слаб
огън ситно нарязаният лук. След получаване на златисто оцветяване, при
непрекъснато бъркане се прибавят почистеният, измит и отцеден ориз, червеният
пипер и солта. Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.). След 5-6 мин. се
изсипват в тавичка. В средата се поставя почистеният, измит и отцеден шаран,
посолен от вътрешната страна. Пече се в умерена фурна до готовност.
Никулденски шаран –
баница
Продукти: 1,5 кг шаран, 250 гр.
кромид лук, 10 гр. орехови ядки, 200 мл. олио, 1/2 връзка магданоз, 10-12 зърна
черен пипер, 800 гр. брашно, сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният, измит и отцеден шаран се поръсва отвън и
отвътре със смлян черен пипер и сол. Поставя се в
емайлиран съд в хладилник. Отделно в част от сгорещената мазнина и малко вода
се задушава ситно нарязаният лук до златисто оцветяване. Когато той омекне, се
прибавят накълцаните орехови ядки, ситно нарязаният магданоз и червеният пипер.
От двойно пресятото
брашно, солта и малко вода се омесва твърдо тесто, от което се оформят 6 топки.
От тях се разточват кори с големина на тавата. Първата кора се поставя върху
намазаното дъно на тавата. Поръсва се с олио и с част от сместа и върху нея се
поставя втората кора. Поръсва се с олио и върху нея се поставя третата кора.
Върху нея се поставя шаранът, намазан с олио. Отгоре се нарежда 4-та и 5-та
кора по същия начин, както 1-та и 2-та кора. Най-отгоре се поставя 6-та кора,
която се надупчва с вилица и се намазва с мазнина. Пече се в умерена фурна до
готовност. Рибата се сервира нарязана на филии и охладена.