ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА НИКУЛДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

Никулден се пада през Коледните пости. На този ден се разрешава консумацията на риба и растителни мазнини, а също вино. За празникът се приготвя пълнен шаран с ориз (зрял боб, булгур, фъстъци, орехови ядки, маслини, стафиди, зеленчуци) или на рибници - пълнени шарани или почистени шарани, увити в кори или тесто. Обредните хлябове, които се правят за този ден се срещат и при някои от другите празници. Единият от хлябовете е „боговица”. Той представлява погача, на която отгоре с тесто е изобразен кръст. Често краищата на кръста са раздвоени и завити на противоположни страни. Вторият е наричан „светец”, „свети Никола” или „Никулски кравай”. Той също на различните места има разновидности. Най-често е украсен със спираловидно навито в средата тесто, което да прилича на цвете или с кръг, който е нарязан тъй, че разделените части да приличат на венчелистчета на цвете. В повечето случаи има и втори кръг, който обхожда погачата по края. Някъде се използват за външния кръг две тестени ленти, които са преплетени като плитка или верига.

 

Никулденски шаран в тесто

 

Продукти: 1,5 кг шаран, 150 гр. кромид лук, 200 гр. орехови ядки, 80 мл. олио, 1/2 връзка магданоз, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

За кората: 500 г брашно, 100 мл. олио, 3 гр. сол, вода.

Приготвяне: Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се посолява от външната и от вътрешната страна. Поставя се в емайлиран съд в хладилник. Отделно в част от олиото и малко вода се задушава на слаб огън ситно нарязаният лук до златисто оцветяване.

Приготвят се счуканите орехови ядки, ситно нарязаният магданоз, смленият черен пипер и солта. С разбърканата смес се напълва шаранът, който се съхранява 1-2 часа в хладилника, и се зашива отворът му. Рибата се намазва отвън с олио и се обвива с кората, приготвена по следния начин: към двойно пресятото брашно се прибавя солта и водата и се замесва тесто, което се разделя на парчета. От тях се оформят 6 топки, които се намазват с олио, поставят се в тавичка и се покриват с чиста хартия. След 20 мин от всяка топка се размесва кора с диаметър 20-25 см. Корите се нареждат една върху друга, като всяка се намазва с олио. Върху получената от разтеглянето кора се поставя рибата, обвива се в кората и се получава форма на риба. Отново се намазва с олио. Поставя се в намазана с масло тавичка и се пече в умерена фурна до готовност.

 

Никулденски шаран с кисело зеле

 

Продукти: 1,5 кг шаран, 800 гр. кисело зеле, 200 мл. олио,100 гр. ориз, 10-12 зърна черен пипер, 1 лимон, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се намазва от вътрешната страна с олио и лимонов сок и се поръсва със сол. Поставя се в емайлиран съд в хладилник.

Отделно ситно нарязаното зеле се задушава в част от олиото (150 мл.) на слаб огън. Когато омекне, към зелето се прибавя почистеният, измит и отцеден ориз, а след 5-6 мин - топла вода (200 мл.). Задушаването продължава, докато зелето остане на мазнина. Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка и върху нея се поставя шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа. Залива се с останалото олио и топла вода (150 мл.). Пече се в умерена фурна до готовност.

 

Никулденски шаран по селски

 

Продукти: 1,5 кг шаран, 80 мл. олио, 80 гр.ориз, 250 гр. кромид лук, 8 гр. червен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: В сгорещената мазнина и малко вода се задушава на слаб огън ситно нарязаният лук. След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане се прибавят почистеният, измит и отцеден ориз, червеният пипер и солта. Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.). След 5-6 мин. се изсипват в тавичка. В средата се поставя почистеният, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна. Пече се в умерена фурна до готовност.

 

Никулденски шаран – баница

 

Продукти: 1,5 кг шаран, 250 гр. кромид лук, 10 гр. орехови ядки, 200 мл. олио, 1/2 връзка магданоз, 10-12 зърна черен пипер, 800 гр. брашно, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеният, измит и отцеден шаран се поръсва отвън и отвътре със смлян черен пипер и сол. Поставя се в емайлиран съд в хладилник. Отделно в част от сгорещената мазнина и малко вода се задушава ситно нарязаният лук до златисто оцветяване. Когато той омекне, се прибавят накълцаните орехови ядки, ситно нарязаният магданоз и червеният пипер.

От двойно пресятото брашно, солта и малко вода се омесва твърдо тесто, от което се оформят 6 топки. От тях се разточват кори с големина на тавата. Първата кора се поставя върху намазаното дъно на тавата. Поръсва се с олио и с част от сместа и върху нея се поставя втората кора. Поръсва се с олио и върху нея се поставя третата кора. Върху нея се поставя шаранът, намазан с олио. Отгоре се нарежда 4-та и 5-та кора по същия начин, както 1-та и 2-та кора. Най-отгоре се поставя 6-та кора, която се надупчва с вилица и се намазва с мазнина. Пече се в умерена фурна до готовност. Рибата се сервира нарязана на филии и охладена.

 

 

Към празниците и събитията на 6 декември >>>