ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА ТРИФОНОВДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

 

Пълнено пиле

(Пиринския край)

 

Продукти: 1 пиле около 1 кг, кромид лук 750 г (8-9 глави), ориз 80 г (1 кафена чашка), краве масло 125 г (1 пакетче), магданоз 1/2 връзка, сол и черен пипер на вкус.

Ситно нарязаният кромид лук се задушава в маслото до златисто оцветяване. Прибавя се изчистеният и измит ориз и леко се запържва, залива се с 1 чаена чаша топла вода, посолява се и се вари докато набъбне. Добавят се счуканият черен пипер и ситно нарязаният магданоз. Сместа се разбърква добре и с 2/3 от нея се пълни пилето.

Напълненото пиле се зашива и се вари във вода, докато омекне.

В тавичка, намазана с масло, се изсипва останалата част от оризовата смес и върху нея се слага свареното пиле. Пече се до зачервяване, като се внимава да не прегори.

 

Пълнена кокошка по старозагорски

 

Продукти: 1 кокошка, 150 гр. булгур, 50 мл. олио, 1 кг. кисело зеле, 500 мл. зелева чорба, 1 супена лъжица чубрица (стрита), 5 гр. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер.

Приготвяне: Почистената и измита в студена течаща вода кокошка се отцежда и се поставя в емайлиран съд на хладно място. Отделно почистеният, измит и отцеден булгур се попарва с вряща вода и се прибавя към част на ситно нарязаното кисело зеле. Задушават се в сгорещеното олио и малко вода в продължение на 20-30 мин. В края на задушаването се поръсват с чубрицата, червения пипер и смления черен пипер. С така подготвената смес се пълни кокошката и отворът й се зашива. Кокошката се обвива със зелеви листа, поставя се в голяма тенджера, като наоколо се изсипва останалата част от ситно нарязаното зеле. Залива се със зелевата чорба, а капакът на тенджерата се замазва с тесто. Ястието се задушава на слаб огън до готовност.

 

 

 

 

Към празниците и събитията на 1 февруари >>>