ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА ТРИФОНОВДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Пълнено пиле
(Пиринския край)
Продукти: 1
пиле около 1 кг, кромид лук 750 г (8-9 глави), ориз 80 г (1 кафена чашка),
краве масло 125 г (1 пакетче), магданоз 1/2 връзка, сол и черен пипер на вкус.
Ситно нарязаният
кромид лук се задушава в маслото до златисто оцветяване. Прибавя се изчистеният
и измит ориз и леко се запържва, залива се с 1 чаена чаша топла вода, посолява
се и се вари докато набъбне. Добавят се счуканият черен пипер и ситно
нарязаният магданоз. Сместа се разбърква добре и с 2/3 от нея се пълни пилето.
Напълненото пиле се
зашива и се вари във вода, докато омекне.
В тавичка, намазана с
масло, се изсипва останалата част от оризовата смес и върху нея се слага
свареното пиле. Пече се до зачервяване, като се внимава да не прегори.
Пълнена кокошка по
старозагорски
Продукти: 1 кокошка, 150 гр. булгур,
50 мл. олио, 1 кг. кисело зеле, 500 мл. зелева чорба, 1 супена лъжица чубрица
(стрита), 5 гр. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер.
Приготвяне: Почистената
и измита в студена течаща вода кокошка се отцежда и се поставя в емайлиран съд
на хладно място. Отделно почистеният, измит и отцеден булгур се попарва с вряща
вода и се прибавя към част на ситно нарязаното кисело зеле. Задушават се в
сгорещеното олио и малко вода в продължение на 20-30 мин. В края на
задушаването се поръсват с чубрицата, червения пипер и смления
черен пипер. С така подготвената смес се пълни кокошката и отворът й се зашива.
Кокошката се обвива със зелеви листа, поставя се в голяма тенджера, като
наоколо се изсипва останалата част от ситно нарязаното зеле. Залива се със
зелевата чорба, а капакът на тенджерата се замазва с тесто. Ястието се задушава
на слаб огън до готовност.