ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА ДЕНЯ СВЕТИ ХАРАЛАМБИ

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

Денят на свети Харалампи е професионалния празник на пчеларите. За този празник предния ден се занасял мед в черквата, където престоявал цяла нощ, после се освещавал, а след това се занасял у дома и се използвал за цяр през цялата година. От този мед се мажела празничната погача, която след като се прекадяла, се разчупвала и от нея са разнасяли парчета в три къщи за здраве. В Трявна се правели тънки пити, които се разчупвали и раздавали парчета от тях.

Според народното поверие свети Харалампи бил господар на болестите и държал чумата вързана; ако пожелаел, той можел да пусне болестите да ходят по света. Всяка домакиня правела специална погача. Околовръст по края на погачата се изобразявал от тестото венец, а между него голям кръст от топчета. В четирите празни полета, които се образуват между венеца и кръста се правело по едно цвете. Топчетата, които се оформяли с напръстник или с пръсти символизирали пъпките от чумата, а венецът бил символ на здраве.

 

 

Медена пита

 

Продукти: 1ч.ч. мед, 1 ч.ч. гореща вода (или чай) 100гр. захар, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро счукани орехови ядки, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. канела 1 ч.л. смлян карамфил.

Приготвяне: Медът и захарта се разтварят в горещата вода. Прибавят се олиото, счуканите орехи, канелата, карамфилът и пресятото брашно със содата.

Тестото се разбърква много добре и се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка. Питата се пече 30-40мин. в умерена фурна при 180 градуса. Реже се и се поднася като изстине.

 

 

 

Тутманик

 

Продукти: 3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване), 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена лъжичка сода, 1 пакетче суха мая, 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка сол, 500-700 грама брашно, 110 грама масло, 370 грама сирене.

Приготвяне: Първо разтворете маята във вода. След това добавете захарта и изчакайте – трябва да се надуе. Замесете тесто с изброените продукти, но без сиренето и маслото. Оставете готовото тесто да втаса – това обикновено отнема около половин час.Сега разделете тестото на три. Разточете 3 кори под формата на правоъгълник. Обилно намажете всяка кора с масло, поръсете с натрошено сирене и оформете руло. Намажете тавата с мазнина. Нарежете с остър нож получените рула на малки парчета – около 2-3 см и ги подредете в тавата, но ги поставете вертикално. Нека има повече място между отделните парчета, защото ще увеличат обема си. Най-отгоре намажете с разбития жълтък. Оставете за 20-ина минути и печете на 200 градуса около половин час. Фурната трябва да е предварително загрята. След като тутманикът се изпече, извадете го от фурната и го напръскайте с малко вода. После покрийте с подходяща кърпа и оставете за четвърт час.

 

Ориз с мед

(Варненско)

 

Продукти: ориз – 100гр. (1/2 чаена чаша), стафиди – 1 супена лъжица, орехи – 100гр. (1/2 чаена чаша), мед - 3 супени лъжици, сол, 1/2 чаена чаша сладко.

Приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода, без да се развари. Измива се със студена вода и се отцежда. Прибавят се стафидите, леко препечени и смлени орехови ядки и медът. Сместа се разбърква, изсипва се в съд и се украсява с плодовете от сладкото.

Може са се полее с подсладена сметана.

 

 

Торта с мед

(Хасково)

 

Продукти: орехи – 200гр. (1 чаена чаша), захар – 200гр. (1 чаена чаша), мед – 100гр. (1/2 чаена чаша), вода – 300гр. (1 ½ чаена чаша), брашно - 400гр. (2 чаени чаши), сода бикарбонат – 5гр. (1 чаена лъжичка), канела – 5гр. (1 чаена лъжичка), карамфил – 1-2 главички, пудра захар 50 гр. (1/4 чаена чаша).

Приготвяне: Към водата, след като заври се прибавят медът и захарта. Съдът се сваля от огъня и течността се оставя да поизстине. Прибавят се скълцаните орехови ядки, брашното, содата, канелата и карамфилът. Сместа се разбърква добре, изсипва се във форма намазана с масло и се пече. Поднася се наръсена с пудра захар.

 

 

 

Към празниците и събитията на 10 февруари >>>