ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА ДЕНЯ СВЕТИ ХАРАЛАМБИ
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Денят на
свети Харалампи е професионалния празник на пчеларите. За този празник предния
ден се занасял мед в черквата, където престоявал цяла нощ, после се освещавал,
а след това се занасял у дома и се използвал за цяр през цялата година. От този
мед се мажела празничната погача, която след като се прекадяла, се разчупвала и
от нея са разнасяли парчета в три къщи за здраве. В Трявна се правели тънки пити,
които се разчупвали и раздавали парчета от тях.
Според
народното поверие свети Харалампи бил господар на болестите и държал чумата
вързана; ако пожелаел, той можел да пусне болестите да ходят по света. Всяка
домакиня правела специална погача. Околовръст по края
на погачата се изобразявал от тестото венец, а между него голям кръст от
топчета. В четирите празни полета, които се образуват между венеца и кръста се
правело по едно цвете. Топчетата, които се оформяли с напръстник или с пръсти
символизирали пъпките от чумата, а венецът бил символ на здраве.
Медена пита
Продукти: 1ч.ч. мед, 1 ч.ч. гореща вода (или чай) 100гр. захар,
3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро счукани орехови ядки, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода
бикарбонат, 1 ч.л. канела 1 ч.л. смлян карамфил.
Приготвяне: Медът и захарта се разтварят в горещата вода.
Прибавят се олиото, счуканите орехи, канелата, карамфилът и пресятото брашно
със содата.
Тестото се разбърква много добре и се изсипва в
намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка. Питата се пече 30-40мин. в
умерена фурна при 180 градуса. Реже се и се поднася като изстине.
Тутманик
Продукти: 3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за
намазване), 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена лъжичка сода, 1 пакетче суха
мая, 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка сол, 500-700 грама брашно, 110
грама масло, 370 грама сирене.
Приготвяне: Първо разтворете маята във вода. След това добавете
захарта и изчакайте – трябва да се надуе. Замесете тесто с изброените продукти,
но без сиренето и маслото. Оставете готовото тесто да втаса – това обикновено
отнема около половин час.Сега разделете тестото на три. Разточете 3 кори под
формата на правоъгълник. Обилно намажете всяка кора с масло, поръсете с
натрошено сирене и оформете руло. Намажете тавата с мазнина. Нарежете с остър
нож получените рула на малки парчета – около 2-3 см и ги подредете в тавата, но
ги поставете вертикално. Нека има повече място между отделните парчета, защото
ще увеличат обема си. Най-отгоре намажете с разбития жълтък. Оставете за 20-ина
минути и печете на 200 градуса около половин час. Фурната трябва да е
предварително загрята. След като тутманикът се изпече, извадете го от фурната и
го напръскайте с малко вода. После покрийте с подходяща кърпа и оставете за
четвърт час.
Ориз с мед
(Варненско)
Продукти: ориз – 100гр. (1/2 чаена чаша), стафиди – 1 супена
лъжица, орехи – 100гр. (1/2 чаена чаша), мед - 3 супени лъжици, сол, 1/2 чаена
чаша сладко.
Приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода, без да се
развари. Измива се със студена вода и се отцежда. Прибавят се стафидите, леко
препечени и смлени орехови ядки и медът. Сместа се
разбърква, изсипва се в съд и се украсява с плодовете от сладкото.
Може са се полее с подсладена сметана.
Торта с мед
(Хасково)
Продукти: орехи – 200гр. (1 чаена чаша), захар – 200гр. (1
чаена чаша), мед – 100гр. (1/2 чаена чаша), вода – 300гр. (1 ½ чаена
чаша), брашно - 400гр. (2 чаени чаши), сода бикарбонат – 5гр. (1 чаена
лъжичка), канела – 5гр. (1 чаена лъжичка), карамфил – 1-2 главички, пудра захар
50 гр. (1/4 чаена чаша).
Приготвяне: Към водата, след като заври се прибавят медът и
захарта. Съдът се сваля от огъня и течността се оставя да поизстине. Прибавят
се скълцаните орехови ядки, брашното, содата, канелата и карамфилът. Сместа се
разбърква добре, изсипва се във форма намазана с масло и се пече. Поднася се
наръсена с пудра захар.