ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА ТОДОРОВДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Тодоров хляб
Продукти: 1 кг брашно, мая, 1 кафена чаша олио, 1 ч. л. захар,
1 ч. л. сол, 1 жълтък. По желание се добавят: орехови ядки, сушени плодове,
няколко зърна нахут
Приготвяне: Разбърква се маята с 3-4 с. л. вода, добавят се
захарта и 2-3 с. л. брашно. Оставя се да втаса около 20 минути. Щом маята е
готова се сипва в брашното, добавя се солта, 1 ч. ч. вода и се замесва меко
тесто. Меси се около 10 минути, като се прибавя по малко олио. Оформената питка
се поставя в намаслена тава и отгоре се нареждат ореховите ядки, сушените
плодове, нахутът. Оставя се около 20 минути да втаса. Опечената пита се намазва
с разбития с малко вода жълтък. Пече се в умерена фурна (180 С).
Салата от царевица и орехови ядки
(За Тодоровден и Варвара)
Продукти: 250 гр. царевични зърна, 80 гр. орехови ядки, 3-4
скилидки чесън, 40 мл. олио, 30 мл. оцет, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Почистените и измити в студена вода царевични зърна
се отцеждат, изсипват се в емайлиран съд и се заливат със студена вода. След
5-6 часа водата се излива, царевицата се изсипва в тенджера под налягане и се
залива със студена вода (400 мл.). Капакът се затваря и тенджерата се поставя
на силен огън, докато започне да „съска". Огънят се намалява и царевицата
се вари около 30 мин. Към сварените и отцедени царевични зърна се прибавят смлените орехови ядки, солта, оцетът и смленият
черен пипер. След разбъркване и разпределяне в 4 чинии салатите се поръсват с
олиото.
Варена царевица за Тодоровден
Продукти: 300 гр. зрели царевични зърна, 70 гр. орехови ядки, 80
гр. захар.
Приготвяне: Почистените и измити в студена вода царевични зърна се
поставят в тенджера, заливат се със студена вода и се варят на умерен огън до
омекване и разпукване на зърната. След това се отцеждат през гевгир, изсипват
се в емайлирана тепсия, претриват се между дланите за отстраняване на люспите,
измиват се с хладка вода и отново се отцеждат. Готовата царевица се разпределя
в чинии, разбърква се със счуканите орехови ядки и при сервиране - със захарта.
Коливо
Продукти: 1 чаена чаша жито (грухано), 4 с.л. мед, 150 гр.
орехови ядки, 100гр. стафиди, 1 с.л. маково семе, 3 гр. канела, кора от 1 лимон.
Приготвяне: Почистеното и измито със студена вода жито се поставя
в тенджера, залива се със студена вода (1,5 литра) и след 8 часа се вари на
умерен огън до набъбване на житото и извиране на водата. Тенджерата се
отстранява от огъня, покрива се с кърпа, за да не се разпукат житните зърна.
Към прецеденото и охладено жито се прибавят меда, стритото маково семе, счуканите
орехови ядки, стафидите, канелата, настърганата лимонена кора.