ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА ТОДОРОВДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

 

 

Тодоров хляб

 

Продукти: 1 кг брашно, мая, 1 кафена чаша олио, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 1 жълтък. По желание се добавят: орехови ядки, сушени плодове, няколко зърна нахут

Приготвяне: Разбърква се маята с 3-4 с. л. вода, добавят се захарта и 2-3 с. л. брашно. Оставя се да втаса около 20 минути. Щом маята е готова се сипва в брашното, добавя се солта, 1 ч. ч. вода и се замесва меко тесто. Меси се около 10 минути, като се прибавя по малко олио. Оформената питка се поставя в намаслена тава и отгоре се нареждат ореховите ядки, сушените плодове, нахутът. Оставя се около 20 минути да втаса. Опечената пита се намазва с разбития с малко вода жълтък. Пече се в умерена фурна (180 С).

 

 

Салата от царевица и орехови ядки

 

(За Тодоровден и Варвара)

 

Продукти: 250 гр. царевични зърна, 80 гр. орехови ядки, 3-4 скилидки чесън, 40 мл. олио, 30 мл. оцет, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Почистените и измити в студена вода царевични зърна се отцеждат, изсипват се в емайлиран съд и се заливат със студена вода. След 5-6 часа водата се излива, царевицата се изсипва в тенджера под налягане и се залива със студена вода (400 мл.). Капакът се затваря и тенджерата се поставя на силен огън, докато започне да „съска". Огънят се намалява и царевицата се вари около 30 мин. Към сварените и отцедени царевични зърна се прибавят смлените орехови ядки, солта, оцетът и смленият черен пипер. След разбъркване и разпределяне в 4 чинии салатите се поръсват с олиото.

 

Варена царевица за Тодоровден

 

Продукти: 300 гр. зрели царевични зърна, 70 гр. орехови ядки, 80 гр. захар.

Приготвяне: Почистените и измити в студена вода царевични зърна се поставят в тенджера, заливат се със студена вода и се варят на умерен огън до омекване и разпукване на зърната. След това се отцеждат през гевгир, изсипват се в емайлирана тепсия, претриват се между дланите за отстраняване на люспите, измиват се с хладка вода и отново се отцеждат. Готовата царевица се разпределя в чинии, разбърква се със счуканите орехови ядки и при сервиране - със захарта.

 

Коливо

 

Продукти: 1 чаена чаша жито (грухано), 4 с.л. мед, 150 гр. орехови ядки, 100гр. стафиди, 1 с.л. маково семе, 3 гр. канела, кора от 1 лимон.

Приготвяне: Почистеното и измито със студена вода жито се поставя в тенджера, залива се със студена вода (1,5 литра) и след 8 часа се вари на умерен огън до набъбване на житото и извиране на водата. Тенджерата се отстранява от огъня, покрива се с кърпа, за да не се разпукат житните зърна. Към прецеденото и охладено жито се прибавят меда, стритото маково семе, счуканите орехови ядки, стафидите, канелата, настърганата лимонена кора.

 

 

Към празниците и събитията на 17 февруари >>>

Към Тодоровден >>>