ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА АНТОНОВДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

Медена пита

 

Продукти: 1ч.ч. мед, 1 ч.ч. гореща вода (или чай) 100гр. захар, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро счукани орехови ядки, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. канела 1 ч.л. смлян карамфил.

Приготвяне: Медът и захарта се разтварят в горещата вода. Прибавят се олиото, счуканите орехи, канелата, карамфилът и пресятото брашно със содата.

Тестото се разбърква много добре и се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка. Питата се пече 30-40мин. в умерена фурна при 180 градуса. Реже се и се поднася като изстине.

 

Содена питка

 

Продукти: 700-800гр. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1чаена чаша кисело мляко, 1 винена чаша вода

Приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче. Содата и солта се сипват в киселото мляко. Налива се водата и се замесва тесто. меси се около 10 минути и се оформя питка.

Слага се в намазана с мазнина тавичка, набожда се с вилица, намазва се с вода или разбит жълтък и се пече около 30 мин. в умерена фурна (180 градуса). Готовата питка увиваме в кърпа.

За Антоновден вместо цяла питка от тестото се оформят няколко питки, според броя на тези, на които ще се раздават. Изпечените питки се мажат с мед или с петмез.

 

 

Петмез

 

Петмез може да се приготви от всички плодове, които съдържат повече захар (грозде, цвекло, дини, сливи). Представлява сгъстен плодов сок без прибавка на захар. Сокът се получава, като се изстискат плодовете или като се сварят и пресоват.

         За да се получи бистър, прозрачен петмез, сокът се възварява и се оставя 10—12 часа, за да изстине и се утаи или към сварения сок се прибави гореща бяла пръст или пепел от дъбови дърва. На 50 л сок се прибавя 1 кг пепел или бяла пръст. Coкът се бърка, докато престане да се пени, след което се оставя да се утаи. За да се избистри по-добре, пресичането се повтаря. Прецежда се през тюлбен. Петмезът се вари в разлата тава на силен огън, като се бърка непрекъснато. Готовият петмез има гъстотата на течен мед. Към него могат да се прибавят различни плодове и зеленчуци.

         На 15 кг сгъстен петмез се слагат 1 и половина до 2 кг плодове (прибавят се, когато сокът е изврял почти наполовина).

         Петмезът става вкусен, когато към края на варенето се прибавят леко препечени орехови ядки или бадеми.

         За да получи хубав аромат, преди да е напълно сгъстен, в него се потопява сгорещено до зачервяване желязо. Насипва се в съдове, след като е изстинал напълно, за да могат плодовете да се напоят.

 

Тутманик

 

Продукти: 3 яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване), 1 чаена ч. прясно мляко, 1 чаена л. сода, 1 пакетче суха мая, 1 суп. л. захар, 1 чаена л. сол, 500-700 грама брашно, 110 грама масло, 370 грама сирене.

Приготвяне: Първо разтворете маята във вода. След това добавете захарта и изчакайте – трябва да се надуе. Замесете тесто с изброените продукти, но без сиренето и маслото. Оставете готовото тесто да втаса – това обикновено отнема около половин час.Сега разделете тестото на три. Разточете 3 кори под формата на правоъгълник. Обилно намажете всяка кора с масло, поръсете с натрошено сирене и оформете руло. Намажете тавата с мазнина. Нарежете с остър нож получените рула на малки парчета – около 2-3 см и ги подредете в тавата, но ги поставете вертикално. Нека има повече място между отделните парчета, защото ще увеличат обема си. Най-отгоре намажете с разбития жълтък. Оставете за 20-ина минути и печете на 200 градуса около половин час. Фурната трябва да е предварително загрята. След като тутманикът се изпече, извадете го от фурната и го напръскайте с малко вода. После покрийте с подходяща кърпа и оставете за четвърт час.

 

Пълнена кокошка с кисело зеле

 

Продукти: 1 млада кокошка, 1/2 малка кисела зелка, 1 кафяна чашка олио, 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 дафинов лист, 1 чаена лъжичка червен пипер, 5-6 зърна черен пипер, сол.

Приготвяне: Почистената и измита кокошка се слага в дълбок съд, залива се с вода и се вари около 1 час, след което се изважда. Ситно на-рязаното зеле се задушава в мазнината до омекване заедно с дафиновия лист, червения и черния пипер. Кокошката се напълва със зелевата плънка, зашива се и се връща в тенджерата. Вари се в леко посоления бульон, докато омекне напълно. След това се изважда и се слага в чиния за сервиране. Останалият бульон се сгъстява с брашното. Добавят се доматеното пюре и малко смлян черен пипер. След като поври няколко минути, сосът се сваля от огъня. Кокошката се разрязва на трапезата. Порциите се поднасят с гарнитура от плънката. Сосът се сервира отделно.

 

Към празниците и събитията на 17 януари >>>