ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА АТАНАСОВДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

В Трявна за Атанасовден се приготвяло варено жито. На Атанасовден се спазвали и обичаи свързани с борба с чумата.  В село Подвис на този ден кукували, т.е. лекували от чума овните. Това ставало, като се заколвал овен насред селото и от него се правел курбан. В село Колибите, Троянско вярвали, че на този ден се раждала чумата; затова месели хляб и заколвали черна кокошка. За Атанасовден също се правели пресни питки, мажели се с мед, бодели се отгоре със стрък босилек и се раздавали за здраве.

 

 

Курбан-чорба от овнешко месо

(Родопите)

 

Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г (1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), ориз 60 г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен, черен пипер, оцет и сол на вкус.

Приготвяне: Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6 чаени чаши вода и се вари до полуомекване заедно със зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът, предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки. Чорбата се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се с оцет и се поднася.

 

Кокошка със сос

(Банско)

Продукти: 1 кокошка около 800 г, яйца 3 бр., брашно 20 г (2 супени лъжици), краве масло 60 г (1/2 пакетче), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), чесън 4-5 скилидки, лимон 1 бр., оцет и сол.

Начин на приготвяне: Кокошката се сварява в подсолена вода.

Отмерва се 0.5 л от бульона и в него се разбиват яйцата и брашното, а след това се прибавят счуканият чесън, малко оцет и кравето масло. Сосът се вари, докато получи желаната гъстота, като непрекъснато се разбърква, за да не се пресече.

Кокошката се полива с растителното масло и се запича във фурната до зачервяване. Поставя се в широка чиния и се залива със соса. Околовръст се нареждат резенчета от лимона.

 

 

Варено жито

 

Продукти:  2 ч. ч. жито за варене,  6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар, 1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).

Начин на приготвяне: Житото се залива с 6 ч. ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат, се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата. Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се украсява.

 

 

Към празниците и събитията на 18 януари >>>