ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА АНТОНОВДЕН
[Главна] [Фотогалерии]
[Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Яхния от петел
(Смолян)
Продукти: месо от петел 850г, стар кромид лук 1кг (10-12
глави), домати 150г (2-3 бр.), доматено пюре 20г (1 супена лъжица), препечено брашно
20г (2 супени лъжици), краве масло 125г (1 пакетче), червен пипер 5г (1 чаена
лъжичка), черен пипер, магданоз и сол на вкус.
Приготвяне: Лукът, след като се почисти и измие. се нарязва на
тънки филийки и се задушава в маслото, докато остане на мазнина. Прибавят се
червеният пипер, доматите, настъргани на ренде и месото, нарязано на порции.
Ястието се залива с 1-2 кафени чашки топла вода, посолява се и се задушава на
тих огън, докато омекне месото. Прибавят се брашното, размито в малко студена
вода и счукан черен пипер. След като поври още десетина минути, ястието се
сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Петел с картофи по родопски
Продукти: 1,5 кг. петел, 500гр. картофи, 100гр. краве масло, 60гр.
кромид лук, 80 гр. домати, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният и измит в студена течаща вода петел се
нарязва на порции, посолява се и се вари на умерен огън. Когато месото
поомекне, се прибавя ситно нарязаният лук, и обелените и нарязани на парчета
картофи. След 4-5 мин се прибавя препърженото краве масло с обелените и
нарязани на ситно домати. Вари се до готовност и сгъстяване на соса. Към края
на варенето се прибавя ситно нарязаният магданоз. Ястието се сервира топло.
Печен петел по странджански
Продукти: 1,5 кг петел, 100 гр. краве масло, 10 гр. червен
пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният, измит в студена течаща вода петел се
поставя в тенджера, посолява се и се залива с вряща вода. Вари се на умерен
огън до омекване на месото. Свареният петел се изважда от бульона и след
отцеждане се намазва с краве масло и се поръсва с червен пипер. Пече се на
скара над жар от дървени въглища. Сервира се, разпределена на порции, топъл.