ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

НАРОДНИ ОБИЧАИ ЗА ПЕТРОВДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници и речници] [Празници и събития] [Ново]

 

 

Свети Петър и Павел – РИМ-Бургас

 

На 29 юни се почита паметта на светите върховни апостоли Петър и Павел. В народната традиция празникът е известен като Петровден. За да отдадат подобаваща почит на свети Павел някъде се отклоняват от официалния календар и наричат следващия ден, т. е. 30 юни – Павловден.

Петровден е предшестван от Петровите пости. Продължителността им зависи от това на коя дата се пада Великден, защото от този празник се определя кога ще е Неделята на Вси светии, след която започват постите. Тъй като Неделята на Вси светии е подвижен празник, а Петровден е неподвижен, то продължителността на тези пости варира от 12 до 42 дни.

Затова на Петровден се отговява след поста. За празничната трапеза се приготвят ястия от пилешко месо. Имало е дори поговорка по този повод: „Като прасе по Коледа, като агне на Гергьовден, като пиле на Петровден.”. Свети Петър е бил рибар и би трябвало за празника му да се приготвя риба, но вероятно заради предхождащия го пост, по време на който на празниците, които се намират докато той трае като например Еньовден се допуска риба, то за да се отличи празника, на който се отговява е избрано друго месо.

На Петровден започват да се ядат крушите, които се наричат петровки. Сутринта в черквата се отнася колак и круши-петровки, които се освещават.

Друго специално ястие за този празник е кутмачът. Тъй като по това време на годината млякото става по-малко, но в замяна на това по-гъсто и с по-висока масленост се приготвя това ястие. През този период заради гъстотата и маслеността си млякото е подходящо и за приготвяна на един сходен продукт – катък.

 

Към празниците и събитията на 29 юни >>>