ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА АНТОНОВДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

Петровденска пита по самоковски

 

Продукти: 1 кг. брашно, 250 гр. кисело мляко, 3 яйца, 60 гр. пудра захар, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат,1 чаена лъжичка сол, 20 мл. олио, 1 жълтък.

Приготвяне: В двойно пресятото брашно се прави кладенче и в него се прибавят солта и содата. Отделно яйцата се разбиват със захарта, киселото мляко и олиото и се прибавят постепенно към брашното, заедно с малко хладка вода, до получаване на меко тесто. Месенето продължава 10-15 мин до получаване на гладко тесто, което се разстила в намазана с олио тавичка. Отгоре питата се намазва с разбития в малко хладка вода жълтък. Съдът с тестото се поставя при температура 30° С. След 30-40 мин питата се пече в умерена фурна. Готовата пита се поръсва с вода и се завива в кърпа, докато се охлади. Сервира се с мед или сирене.

 

Петровденска пилешка супа по шуменски

 

Продукти: 1/2 кг. пиле, 60 гр. кромид лук, 50 гр. целина, 60 гр. моркови, 40 гр. корени от магданоз, 40 гр. фиде, 50 гр. краве масло, 2 яйца, 1 лимон, 10-12 зърна черен пипер,1 дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, 1-2 зърна карамфил, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеното и измито в студена течаща вода пиле се поставя в тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън заедно със зеленчуците (моркови, целина, корени от магданоз, лук), нарязани на дребно, с чесъна, карамфила, солта, черния пипер и дафиновия лист. Варенето продължава до омекване на месото. Месото се изважда, а бульонът се прецежда, към него се прибавя фидето и варенето продължава още 6-8 мин. Супата се застройва с разбитите в лимоновия сок яйца. Сервира се топла, като обезкостеното и нарязано на парченца пилешко месо се разпределя в 4 купички и се залива с бульона, поръсен със ситно нарязания магданоз. Във всяка купичка се прибавя парченце краве масло.

 

Пиле по селски за Петровден

Продукти: 800 гр. пиле, 80 гр. краве масло, 100 гр. юфка, 100 гр. сирене, 100 мл. бяло вино, 50 гр. кромид лук, 2-3 скилидки чесън, 200 гр. домати, 20 гр. доматено пюре, 40 гр. целина, 1/4 връзка магданоз, 1 гр. канела, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеното, измито и отцедено пиле, нарязано на порции, се задушава в част от маслото и малко вода. След 10 мин. се прибавя виното. Вари се на умерен огън в плътно захлупен съд. Прибавят се доматите и размитото в малко хладка вода доматено пюре, ситно нарязаната целина, ситно нарязаният магданоз и смляната канела. Отделно

в останалото краве масло и малко вода се задушават ситно нарязаните лук и чесън и се прибавят към пилето. Ястието се вари на слаб огън до омекване на месото. Отделно в подсолена вода се сварява юфката и отцедена, се смесва с част от соса. Готовото пилешко месо се разпределя в 4 чинии. Гарнира се със сварената юфка, настърганото сирене и се залива със соса.

 

Пиле в гювеч за Петровден

 

Продукти:  800 гр. пиле, 200 гр. домати, 100 гр. пипер, 120 гр. зелен фасул, 100 гр. грах, 200 гр.картофи, 60 гр. кромид лук, 80 гр. бамя, 60 мл. олио, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеното, измито и отцедено пиле се нарязва на порции и се задушава в част от сгорещената мазнина и малко вода до полуомекване. Към него се прибавят почистените, измити и нарязани зеленчуци (лук, пипер, зелен фасул, бамя, картофи), последователно според твърдостта им, грахът и накрая обелените и ситно нарязани домати. Продуктите се разбъркват и изсипват в пръстен гювеч. Заливат се с останалото олио и топла вода и се пекат в слаба фурна до готовност. При сервиране готовият гювеч се поръсва със ситно нарязания магданоз.

 

Пиле по врачански за Петровден

 

Продукти: 1 пиле, 300 гр. зелени пиперки „Сиврия", 50 гр. люти чушки, 80 гр. моркови, 80 гр. кромид лук, 1/2 връзка магданоз, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеното и измито в студена течаща вода пиле се поставя в тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън до омекване на месото заедно със ситно нарязаните моркови и лук и солта. Отделно опечените, обелени и почистени от семената пиперки (люти и „Сиврии”) се посоляват и начукват в дървено хаванче. Изсипват се в тенджера и се размесват с обезкостеното и начукано в дървеното хаванче пилешко месо. Прибавят се олиото и ситно нарязаният магданоз и се Сриват с 200 мл. бульон, в който е варено пилето. Ястието се вари 15 мин. Сервира се топло.

 

Кутмач (Балвуш, Бел мъж)

 

         Този продукт се приготвя след Петровден, защото тогава млякото намаля, но в замяна на това става по-гъсто и с по-висока масленост. В готварските книги, списанията и сайтовете се срещат различни варианти на този продукт, като обикновено се смесват рецептите за кутмача, катъка и крокмача. Затова по-долу ще бъде дадено описанието на кутмача така, както е направено от Димитър Маринов в статията му „Градиво за веществената  култура в Западна България”. Названието „Бял мъж” се дължи на обстоятелството, че тъй като се получава гъста смес и бъркането е по-трудно и се изисква по-голяма сила, заради което трябва при приготвянето да се включат мъжете.

         Прави се от прясно сирене и то да не е бито, т.е. на бучки. Прясното сирене се държи да се вкисне малко. После се натрошава на ситно и слага в тигана да се изпържи. Като се разтопи и пусне масло, се бърка с лъжица и му се сипва малко чисто брашно. Така се бърка докато брашното се изпече, а сиренето плувне в маслото.След това се слагат 2-3 лъжици бял мед или захар. Яде се топъл с лъжици. Добре приготвеният Бял-мъж трябва да е толкова жилав, че да се вдигне с лъжицата от тигана.

         Другият продукт, който Димитър Маринов нарича Овчак или Овченик е Крокмача. Той се приготвя на водна баня, т.е. млякото се слага в по-малък съд, който се поставя в по-голям с вода или се използва специален съд с двойно дъно. Така се вари докато се сгъсти, след което към него в миналото се добавяли мед или петмез, а сега се слага захар.

         Тъй като Маринов не е дал количеството на продуктите, по-долу са сложени две рецепти от по-ново време, които са сходни на това, което той е описал.

 

Бял мъж / Кутмач / Белмъш

 

Продукти: прясно сирене (или моцарела) 500 грама, пълномаслено прясно мляко 100 мл (за предпочитане домашно овче, като ако маслеността е ниска се добавя 1 с.л. краве масло), брашно 5 супени лъжици, сол 1/2 чаена лъжица, мед 1/2 кафена чаша.

Приготвяне: Настъргвате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта. Ако ползвате прясно мляко от магазина най-добре добавете и 1 супена лъжица краве масло, за да постигнете традиционния вид и вкус.

         Изсипвате сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставяте на котлона. Бъркате с енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти. Сервирате Бял мъж с мед, петмез или сладко.

 

Крокмач

(Чепеларе)

 

Продукти: Пълномаслено овче прясно мляко – 1л., сол 30гр.

Приготвяне: Млякото се изсипва в съд с двойно дъно или ако няма такъв, съда в който се сипва в млякото се слага във по-голям с вода, посолява се и се вари на слаб огън докато се сгъсти и се получи кашообразна маса. Готовият продукт може да се яде с хляб, да се приготви от него ястие с яйца и червен пипер подобно на яйцата по панагюрски или пък с печени чушки, сирене и магданоз, а също да се направи като десерт, като се подслади с мед, петмез или захар.

 

 

 

Към празниците и събитията на 29 юни >>>