ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ
[Главна] [Фотогалерии]
[Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Благовещение
обикновено се пада през Великденските пости. Заради светостта на празника на
този ден е разрешено да се яде риба. По-долу има няколко примерни рецепти за
ястия за този ден.
Рибена яхния
Продукти:
800 г риба, 1 к.ч. олио, 3-4 глави кромид лук, 5-6 домата, 1 с.л. брашно, 1
дафинов лист, черен пипер, 1/2 връзка магданоз, сол.
Приготвяне:
Рибата се почиства, измива се, нарязва се на порции и се посолява съвсем малко.
Лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината до омекване. Прибавя се
брашното и се запържва до леко оцветяване. Слагат се обелените и настъргани на
едро ренде домати. Посолява се на вкус. Сместа се оставя да ври 10-15 минути,
след което се разрежда с малко гореща вода. Прибавят се дафиновият лист и
черният пипер. Отгоре се нареждат парчетата риба. Ястието се оставя да ври на
съвсем слаб огън около 30 минути. Готовото ястие се поръсва със ситно нарязания
магданоз.
Бургаски рибен гювеч
Продукти: риба, 2-3 глави кромид лук, 1-2 моркова, 1
глава целина, 3-4 скилидки чесън, 6-7 домата, 100 мл олио, 50 мл бяло вино, 4
с. л. галета, 1 лимон, черен пипер, бахар, дафинов лист, сол на вкус.
Приготвяне:
Рибата, след като се почисти и измие, се посолява и се оставя да престои около
1/2 час. През това време лукът и чесънът се нарязват на тънки филийки,
морковите и целината - на кубчета, а доматите се обелват и се нарязват на
дребно. Нарязаният зеленчук (без доматите) се поставя в гювеч или тавичка,
посолява се, разбърква се добре и се задушава до полуомекване. Към него се
прибавят подправките, доматите, рибата и филийка от лимона. Полива с олиото и
виното, поръсва се с галетата и се пече в средно силна фурна (180 -200 С).