ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА МЛАДЕНЦИ

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

Зрял боб в гърне по родопски

 

         Продукти: 400 гр. зрял боб, 150 гр. кромид лук, 100 гр. моркови, 1 люта чушка, 80 мл. олио, 1 супена лъжица девесил (стрит), 1 супена лъжица джоджен (стрит), сол на вкус.

         Приготвяне: Почистеният и измит зрял боб се поставя в емайлиран (порцеланов, стъклен) съд и се залива със студена вода. След 10-12 часа се измива и се поставя в пръстено гърне. Към него се прибавят ситно нарязаният лук, лютата чушка, девесилът, джодженът и солта. Залива се със студени вода. Гърнето се поставя на слаб огън да „покъкри", като се захлупва плътно с капак. След 120 мин. задушаване ястието е готово.

 

 

Сарми с лозови листа по македонски

 

Продукти: 40 лозови листа (консерва), 200 гр. кромид лук, 200 гр. ориз, 80 мл. зехтин, 1/2 връзка магданоз, 1 супена лъжица чубрица (стрита), 10-12 зърна черен пипер, 2 лимона, сол на вкус.

Приготвяне: В сгорещения зехтин и малко вода се задушава ситно нарязаният лук до златисто оцветяване, след което се прибавят почистеният, измит и отцеден ориз, стритата чубрица, ситно нарязаният магданоз, смленият черен пипер, солта и вряща вода (200 мл.). Продуктите се варят десетина минути, след което сместа се увива в лозовите листа и се подреждат сармичките в дълбока тенджера, на дъното на която са поставени лозови листа. Наредените сармички се поръсват с лимонов сок, покриват се с порцеланова чиния и се заливат с вряща вода. Пекат се в слаба фурна до готовност. Сервират се охладени, поръсени с лимонов сок.

 

Пълнени (гнетени) сушени пиперки по северняшки

 

Продукти: 400 гр. зрял боб, 250 гр. кромид лук, 80 мл. олио, 1 връзка джоджен, 1 супена лъжица чубрица (стрита), 5 гр. червен пипер, 15 пиперки, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеният зрял боб предварително се начуква, за да получат зърната големина колкото оризено или царевично зърно. Изсипва се в емайлиран съд и се залива със студена вода. Отделно в сгорещената мазнина и малко вода се задушава на слаб огън до златисто оцветяване ситно нарязаният лук. Към него се прибавя накиснатият в продължение на 10-12 часа зрял боб и задушаването продължава още десетина минути.

Прибавят се ситно нарязаният джоджен, червеният пипер, сол и стритата чубрица. Заливат се с малко топла вода и след 4-5 мин. с готовата смес се пълнят предварително накиснатите в гореща вода почистени от дръжките и семената сухи пиперки. Нареждат се плътно върху вишневи клонки, за да не загорят, покриват се с порцеланова чиния и се заливат с вряща вода (400 мл.). Задушават се на слаб огън плътно захлупена тенджера до готовност.

 

Раци с булгур по манастирски

 

Продукти: 16 речни рака, 80 гр.кромид лук, 100 гр. булгур, 60 мл. олио, 1/2 връзка джоджен, 1 лимон, сол на вкус.

Приготвяне: В сгорещеното олио и малко вода се задушава ситно нарязаният лук до златисто оцветяване заедно с почистените, измити и отцедени раци. Заливат се с топла вода, която да ги покрие, варят се на слаб огън в захлупен съд. След десетина минути се прибавя предварително почистеният, измит и накиснат в студена вода за 6-8 часа булгур. Продуктите се варят 30-40 мин. Сервират се, поръсени със ситно нарязан джоджен и лимонов сок.

 

Охлюви с ориз по манастирски

 

Продукти: 900 гр. охлюви (с черупките), 120 гр. ориз, 80 мл. олио, 60 гр. кромид лук, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Почистените с четка и измити в обилно течаща студена вода охлюви се попарват за 2-3 мин. във вряща вода, черупките се отстраняват, а месестата част се измива, поставя се в студена вода и се вари на слаб огън до готовност. Сварените охлюви се задушават в сгорещената мазнина и малко вода, след което в същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук и почистеният, измит и отцеден ориз. След 10 мин. се заливат с част от

бульона, в който са варени охлювите. Когато оризът се свари, се прибавят охлювите и се посоляват. Варят се още 5-10 мин. Ястието се сервира, поръсено със смлян черен пипер.

 

Към празниците и събитията на 9 март >>>