ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА МЛАДЕНЦИ
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Зрял боб в гърне по родопски
Продукти:
400 гр. зрял боб, 150 гр. кромид лук, 100 гр. моркови, 1 люта чушка, 80 мл.
олио, 1 супена лъжица девесил (стрит), 1 супена лъжица джоджен (стрит), сол на
вкус.
Приготвяне:
Почистеният и измит зрял боб се поставя в емайлиран (порцеланов, стъклен)
съд и се залива със студена вода. След 10-12 часа се измива и се поставя в
пръстено гърне. Към него се прибавят ситно нарязаният лук, лютата чушка,
девесилът, джодженът и солта. Залива се със студени вода. Гърнето се поставя на
слаб огън да „покъкри", като се захлупва плътно с капак. След 120 мин.
задушаване ястието е готово.
Сарми с
лозови листа по македонски
Продукти: 40 лозови листа (консерва), 200 гр.
кромид лук, 200 гр. ориз, 80 мл. зехтин, 1/2 връзка магданоз, 1 супена лъжица
чубрица (стрита), 10-12 зърна черен пипер, 2 лимона, сол на вкус.
Приготвяне: В сгорещения зехтин и малко вода се задушава ситно нарязаният лук
до златисто оцветяване, след което се прибавят почистеният, измит и отцеден
ориз, стритата чубрица, ситно нарязаният магданоз, смленият
черен пипер, солта и вряща вода (200 мл.). Продуктите се варят десетина минути,
след което сместа се увива в лозовите листа и се подреждат сармичките
в дълбока тенджера, на дъното на която са поставени лозови листа. Наредените сармички се поръсват с лимонов сок, покриват се с порцеланова
чиния и се заливат с вряща вода. Пекат се в слаба фурна до готовност. Сервират
се охладени, поръсени с лимонов сок.
Пълнени
(гнетени) сушени пиперки по северняшки
Продукти: 400 гр. зрял боб, 250 гр. кромид лук,
80 мл. олио, 1 връзка джоджен, 1 супена лъжица чубрица (стрита), 5 гр. червен
пипер, 15 пиперки, сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният зрял боб предварително се начуква, за да получат
зърната големина колкото оризено или царевично зърно. Изсипва се в емайлиран
съд и се залива със студена вода. Отделно в сгорещената мазнина и малко вода се
задушава на слаб огън до златисто оцветяване ситно нарязаният лук. Към него се
прибавя накиснатият в продължение на 10-12 часа зрял боб и задушаването
продължава още десетина минути.
Прибавят
се ситно нарязаният джоджен, червеният пипер, сол и стритата чубрица. Заливат
се с малко топла вода и след 4-5 мин. с готовата смес се пълнят предварително накиснатите
в гореща вода почистени от дръжките и семената сухи пиперки. Нареждат се плътно
върху вишневи клонки, за да не загорят, покриват се с порцеланова чиния и се
заливат с вряща вода (400 мл.). Задушават се на слаб огън плътно захлупена тенджера
до готовност.
Раци с
булгур по манастирски
Продукти: 16 речни рака, 80 гр.кромид лук, 100
гр. булгур, 60 мл. олио, 1/2 връзка джоджен, 1 лимон, сол на вкус.
Приготвяне: В сгорещеното олио и малко вода се задушава ситно нарязаният лук
до златисто оцветяване заедно с почистените, измити и отцедени раци. Заливат се
с топла вода, която да ги покрие, варят се на слаб огън в захлупен съд. След
десетина минути се прибавя предварително почистеният, измит и накиснат в
студена вода за 6-8 часа булгур. Продуктите се варят 30-40 мин. Сервират се,
поръсени със ситно нарязан джоджен и лимонов сок.
Охлюви
с ориз по манастирски
Продукти: 900 гр. охлюви (с черупките), 120 гр.
ориз, 80 мл. олио, 60 гр. кромид лук, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Почистените с четка и измити в обилно течаща студена вода охлюви
се попарват за 2-3 мин. във вряща вода, черупките се отстраняват, а месестата
част се измива, поставя се в студена вода и се вари на слаб огън до готовност.
Сварените охлюви се задушават в сгорещената мазнина и малко вода, след което в
същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук и почистеният, измит и отцеден
ориз. След 10 мин. се заливат с част от
бульона, в
който са варени охлювите. Когато оризът се свари, се прибавят охлювите и се
посоляват. Варят се още 5-10 мин. Ястието се сервира, поръсено със смлян черен пипер.