ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА ГЕРГЬОВДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Гергьовденска салата от марули
Продукти: 1 маруля, 3 връзки репички, 50 мл зехтин, сок от 1
лимон, сол на вкус.
Приготвяне: Почистената и измита в студена, обилно течаща вода
маруля след отцеждане се нарязва на едро. Разпределя се в 4 чинии, като наоколо
се нареждат розички, приготвени от репичките.
Салатите се поръсват със смес от зехтин, лимонов сок и сол. (Розичките се приготвят от репичките, като се обелват, без
да се прекъсва обелената част и без да се
отделя
от бялата част в основата. Поставят се в студена вода, докато розичките се разтворят).
Гергьовденска салата от домати
Продукти: 2 къдрави салати, 8 червени домата (400 г), 20гр.
хрян, 10-12 зърна черен пипер, сок от 1 лимон, 150 гр. кисело мляко, сол на
вкус.
Приготвяне: Измитите в студена течаща вода домати се потапят във
вряща вода и веднага след това в студена вода. След лесното им обелване се
разрязват на половинки. Разпределят се в 4 чинии, като всяка половинка от
доматите се поставя върху добре измит салатен лист с отрязаната част нагоре.
Покриват се със смес от киселото мляко, смления черен
пипер, лимоновия сок и солта.
Курбан-чорба от агнешко месо
(Пирдопско)
Продукти: агнешко месо 1 кг, агнешки дреболии 250 г, кромид лук
100 г (1-2 глави), лютиви пиперки 3-4 бр., краве масло 125 г (1 пакетче), яйце
1 бр., магданоз 1 връзка, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне: Нарязаното на късчета месо се почиства от костите и се
измива. Слага се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с
вода и се вари, като образувалата се пяна се отстранява с решетеста лъжица.
Курбан-чорба от овнешко месо
(Родопите)
Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително
масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г
(1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), ориз 60
г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен,
черен пипер, оцет и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6
чаени чаши вода и се вари до полуомекване заедно със
зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като
кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават
нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко
бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът,
предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки. Чорбата
се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва
се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се с оцет и
се поднася.
Курбан-чорба от овче месо
(Смолян)
Продукти: тлъсто овче месо 0.500 кг, сол на вкус.
Приготвяне:Месото се нарязва на парчета, залива се със 7 чаени
чаши вода и се слага на огъня. Посолява се, след като кипне, и се вари на тих
огън. Поднася се топла.
Чорба от агнешки дреболии
(Асеновградско)
Продукти: агнешки дреболии 0.500 кг, растително масло 50 мл (5
супени лъжици), лук 100 г (1-2 глави), яйце 1 бр., червен пипер 5 г (1 чаена
лъжичка), магданоз, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне: Агнешките вътрешности се измиват добре под течаща
вода, попарват се с вряла вода и се нарязват на дребно. Заливат се с 5-6 чаени
чаши гореща вода и се варят на тих огън. В мазнината се задушава дребно
нарязаният лук, поръсва се с червения пипер и се прибавя към врящите дреболии.
Чорбата се посолява и се доварява. Застройва се с разбитото яйце, поръсва се с
дребно нарязани джоджен и магданоз и се поднася.
Чорба от агнешко месо
(Кюстендилско)
Продукти: агнешко месо 400 г, моркови 50 г (2 бр.), целина 50 г
(1/2 глава), картофи 150 г (2-3 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), растително
масло 40 мл (4 супени лъжици), лук 50 г (1 глава), доматено пюре 10 г (1 чаена
лъжичка), чесън 3-4 скилидки, магданоз, кимион, черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на късчета и се измива. Залива се с
6-7 чаши студена вода и се слага на огъня да ври. Когато заври, се посолява.
Прибавят се морковите и целината, нарязани на дребно. В мазнината се задушава
лукът, нарязан на ситно, размитото с малко вода доматено пюре и брашното, след
което се изсипват в чорбата. След малко се прибавят картофите, нарязани на
кубчета, и ситно нарязаните домати. Малко преди свалянето на чорбата от огъня
се слагат нарязаните скилидки на чесъна. Готовата супа се поръсва със ситно
нарязан магданоз, черен пипер и кимион. Поднася се гореща.
Гергьовско агне
(Плиска)
Продукти: агне 1 бр., пресен кромид лук 3-4 връзки, булгур
0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), магданоз 1 връзка, масло 200 г (1 чаена чаша),
червен пипер, черен пипер на зърна, джоджен и сол на вкус.
Приготвяне: Агнето се измива и се посолява отвътре и отвън.
Дреболиите на агнето се измиват добре, възваряват се в подсолена вода и се
нарязват на дребно, след което се задушават в мазнината заедно със ситно
нарязаните магданоз и джоджен, заливат се с малко топла вода и се посоляват.
Готовата смес се изсипва в тавичка, а върху нея се слага агнето, набодено
тук-там със зърна от черен пипер, и се покрива с булото. Пече се в умерено
гореща фурна до готовност.
Гергьовско агне по атоловски
(Ямболско)
Продукти: агне 1бр., краве масло 125 г (1 пакетче), пресен
кромид лук 5-6 връзки, червен пипер 30 г (2-3 супени лъжици), сол на вкус.
Приготвяне: Агнето се почиства и измива, посолява се отвън и
отвътре, намазва се с маслото и червения пипер и се пече в умерено гореща
фурна, като от време на време се полива с отделения в тавичката сос. Когато
омекне месото, в тавичката се прибавят ситно нарязаният лук и малко вода. След
това агнето се допича до готовност.
Гергьовско агне по ловешки
Продукти: 1 цяло агне с дреболиите, пресен кромид лук 5 връзки,
ориз 100 г (1/2 чаена чаша), стафиди 100 г (1/2 чаена чаша), магданоз 1 връзка,
копър 1 връзка, джоджен 3-4 стръка, червен пипер 20 г (2 супени лъжици), масло
150 г (3/4 чаена чаша), сол на вкус.
Приготвяне: Сварените в подсолена вода агнешки дреболии се
нарязват на дребни парченца. В част от мазнината се задушават ситно нарязаният
лук и към него се прибавят червеният пипер, дреболиите, стафидите, ситно
нарязаните магданоз, копър и джоджен, предварително свареният до омекване ориз
и сол на вкус. С така приготвената смес се пълни предварително изчистеното,
измито и осолено агне. След зашиването на отвора, през който е сложена
плънката, агнето се намазва с масло, покрива се с булото и се поставя в тава,
на дъното на която са наредени пръчици. В тавата се налива малко вода, за да
остане агнето сочно при печенето. След поставяне на агнето в пещта, вратата й
се замазва.
Агнешко с лапад
(Пловдив)
Продукти: агнешко месо 750 г, лапад 1 кг (5 шепи), пресен
кромид лук 15-20 стръка, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), брашно 20 г (2
супени лъжици), краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), джоджен 2-3 стръка.
Приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се запържва в
сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Прибавят се брашното и
червеният пипер и се разбъркват няколко пъти. Изсипва се едро нарязаният лапад
и също се задушава, докато омекне. Ястието се залива с топла вода, посолява се
и се оставя да поври няколко минути на тих огън. Изсипва се в тавичка, поръсва
се със ситно нарязания джоджен и се пече под връшник
или във фурна.
Агнешки шиш
(Странджанския край)
Продукти: агнешко месо 1 кг, агнешки дреболии 300 г, краве
масло 50 г (2 супени лъжици), черен пипер 10 зърна, червен пипер 10 г (1 супена
лъжица), сол на вкус.
Приготвяне: Месото и дреболиите се нарязват на дребни парченца,
посоляват се и се поръсват с червения и черния пипер, разбъркват се и се
оставят да престоят 1-2 часа. След това се нанизват на дървен шиш, като се
слага месо, дробче, месо, бъбрек, месо, момица, месо, дробче и т.н., и се пекат
на жар. През време на печенето се мажат с разтопено масло.
Агнешко месо с ориз
(Пазарджик)
Продукти: агнешко месо 750 г, ориз 300 г (1 и 1/2 чаени чаши),
растително масло 50 мл (5 супени лъжици), краве масло 50 г, сол и черен пипер
на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на късчета, посолява се и се
задушава в мазнината до полуготовност. Залива се с 4
и 1/2 чаени чаши вода (в съотношение 3:1 спрямо ориза) и се оставя да заври.
Прибавя се почистеният и измит ориз и се вари 2-3 минути. Ястието се посолява,
ако е необходимо, изсипва се в тавичка и се пече в средно силна фурна. Изважда
се от фурната, преди оризът да е поел всичката вода. Покрива се с кърпа и
хартия, за да се задуши оризът, и се поднася.
Дроб-сарма
(Пловдив)
Продукти: агнешки дреболии от 1 агне, агнешко було 1 бр.,
пресен кромид лук 2 връзки, мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), ориз 100 г (1/2
чаена чаша), кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), яйца 2 бр., доматено пюре 10 г
(1 чаена лужичка), джоджен 1/2 връзка, черен пипер и
сол на вкус.
Приготвяне: Агнешките дреболии се сваряват в подсолена вода, след
което се изваждат и се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда в отделен съд.
Ситно нарязаният лук се запържва леко в мазнината и към него се прибавят
оризът, дреболиите, черният пипер, ситно нарязаният джоджен и 1-2 чаши от
бульона. След 15-20 минути съдът се отстранява от огъня.
Агнешкото було, предварително накиснато в хладка вода,
се нарязва на парчета, в които се разпределя сместа от месото и ориза. Сармите
се нареждат в тавичка, като загънатите краища на булото се оставят отдолу, заливат
се с малко бульон и по 1 лъжичка от размитото с вода доматено пюре и се пекат в
умерена фурна. Готовото ястие се полива с разбитите яйца и киселото мляко и се
запича 10-15 минути в по-силна фурна.
Пита по овчарски
(Юндола)
Продукти: брашно 600 г (3 чаени чаши), мая 15 г, прясно краве
масло около 1/2 пакетче (4 супени лъжици), прясно мляко 100 мл (1/2 чаена
чаша), яйца 3 бр., захар 100 г (1/2 чаена чаша), сол 1/2 чаена лъжичка.
Приготвяне:От брашното, маята, предварително размита в малко
хладка вода, млякото и солта се замесва тесто, което се оставя да бухне. След
това се прибавят яйцата и половината захар. Тестото се омесва отново и се
оставя да бухне повторно, а след това се разстила в намазана с масло тавичка.
Питата се пече в силна фурна около 30 минути, изважда
се, намазва се с маслото, поръсва се с останалата захар и се допича при умерена
температура.