ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА ФИЛИПОВДЕН (МРАТНИК)

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

Яхния от петел

(Смолян)

 

Продукти: месо от петел 850г, стар кромид лук 1кг (10-12 глави), домати 150г (2-3 бр.), доматено пюре 20г (1 супена лъжица), препечено брашно 20г (2 супени лъжици), краве масло 125г (1 пакетче), червен пипер 5г (1 чаена лъжичка), черен пипер, магданоз и сол на вкус.

Приготвяне: Лукът, след като се почисти и измие. се нарязва на тънки филийки и се задушава в маслото, докато остане на мазнина. Прибавят се червеният пипер, доматите, настъргани на ренде и месото, нарязано на порции. Ястието се залива с 1-2 кафени чашки топла вода, посолява се и се задушава на тих огън, докато омекне месото. Прибавят се брашното, размито в малко студена вода и счукан черен пипер. След като поври още десетина минути, ястието се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 

Печен петел по странджански

Продукти: 1,5 кг петел, 100 гр. краве масло, 10 гр. червен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Почистеният, измит в студена течаща вода петел се поставя в тенджера, посолява се и се залива с вряща вода. Вари се на умерен огън до омекване на месото. Свареният петел се изважда от бульона и след отцеждане се намазва с краве масло и се поръсва с червен пипер. Пече се на скара над жар от дървени въглища. Сервира се, разпределена на порции, топъл.

 

 

Към празниците и събитията на 14 ноември >>>