ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА АНДРЕЕВДЕН

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

Според народните поверия от Андреевден денят започнал да наедрява, т.е. да нараства. Затова за този ден се варят царевица, а също и други варива, които увеличават обема си като боб, леша, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец. Варят се също круши, сливи и тиква.

Тъй като Андреевден се пада по време на Коледните пости, то приготвяните ястия са постни, а ако празникът не е в сряда или петък, може да се яде и риба. За празничния ден е разрешена също употребата на вино и олио.

 

Чорба от зрял боб по странджански

 

Продукти: 400 гр. зрял боб, 60 гр. кромид лук, 40 мл. олио,4 клонки джоджен, 1 люта пиперка, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Очистеният и измит в студена течаща вода зрял боб се накисва в емайлиран съд, като се залива със студена вода. След 10 часа фасула се измива, поставя се в гърне, залива се със студена вода и се вари на слаб огън заедно със ситно нарязания лук, олиото, солта и лютата пиперка, като гърнето се захлупва с капак. Към края на варенето се прибавя ситно нарязаният джоджен.

 

Салата от царевица и орехови ядки

 

Продукти: 50 гр. царевични зърна, 80 гр. орехови ядки, 3-4 скилидки чесън, 40 мл. олио, 30 мл. оцет, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистените и измити в студена течаща вода царевични зърна се отцеждат, изсипват се в емайлиран съд и се заливат със студена течаща вода. След 5-6 часа водата се излива, царевицата се изсипва в тенджера под налягане и се залива със студена вода (400 мл.).

Капакът се затваря и тенджерата се поставя на силен огън, докато започне да „съска". Огънят се намалява и царевицата се вари около 30 мин. Към сварените и отцедени царевични зърна се прибавят смлените орехови ядки, солта, оцетът и смленият черен пипер. След разбъркване и разпределяне в 4 чинии салатите се поръсват с олиото.

 

 

Манастирска яхния

 

Продукти: 1 глава лук, 1 стрък праз лук, 1-2 моркова, ½ глава целина, 200 г гъби, 2 чушки, 3 с.л. грах (от консерва), 2 с.л. царевица (от консерва), 200 г ориз, 60 мл растителна мазнина, сол, черен пипер на вкус, магданоз или тарос - 2 с.л. ситно нарязан.

Начин на приготвяне: С мазнината се задушават до омекване лука, морковите, целината,чушките, нарязани на дребно. Прибавят се гъбите, 1ч.ч вода, посоляват се и се оставя да ври на тих огън. Когато омекне зеленчука се прибавят ориза, царевицата и граха. След 20 мин ястието е готово. Поднася се със ситно нарязан магданоз или тарос.

 

 

Зрял боб с ориз

 

         Продукти: 300 гр. зрял боб. 150 гр. ориз, 80 гр. кромид лук, 60 мл. олио, 5 гр. червен пипер, 1/4 връзка джоджен, 1 супена лъжица стрита чубрица, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеният и измит зрял боб се поставя в емайлиран (порцеланов, стъклен) съд и се залива със студена вода. След 10-12 часа се измива, изцежда се и се изсипва в тенджера. Прибавят се ситно нарязаният лук и топла вода и се варят на умерен огън до готовност. Отделно се сварява почистеният и измит ориз. В пръстен гювеч, намазан с олио, се изсипват прецеденият боб и оризът. Прибавят се червеният пипер, стритата чубрица, ситно нарязаният джоджен и солта. Продуктите се разбъркват, поръсват се с олиото, поливат се с топла вода и ястието се пече в умерена фурна до готовност.

 

Нахут с ориз по манастирски

 

Продукти: 400 гр. нахут, 80 гр. ориз, 120 гр. кромид лук, 80 мл. олио,150 гр. домати, 1/2 връзка магданоз, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеният и измит в студена течаща вода нахут се изсипва в емайлирана тенджера и се залива със студена вода. След 8-10 часа водата се излива, а нахутът се претрива между дланите за отстраняване на люспите и отново се измива. Изсипва се в тенджера, залива се със студена вода и се вари на слаб огън до омекването му. Изсипва се в измазана с олио тавичка. Прибавят се задушеният в олио и малко вода почистен, измит и отцеден ориз заедно със ситно нарязания лук и накрая - обелените и настъргани домати. Сместа се посолява, поръсва се със смления черен пипер и ситно нарязания магданоз и се разбърква. Пече се в умерена фурна до готовност.

 

Кисело зеле с просо

 

Продукти: кисела зелка - 1 бр., просо - 1 ч.ч., лук - 1 глава, дафинов лист - 1 бр., олио - 3 с.л., кориандър - на вкус, черен пипер - на вкус, бахар - на вкус, сол - на вкус

Начин на приготвяне: Просото се измива и се залива с 2 1/2 ч.ч. вода. Когато кипне, се прецежда и водата се изхвърля, допълва се отново със същото количество вода и се слага на тих огън да се вари. Лукът се реже на ситно и се задушава в олиото и малко вода, докато омекне. Добавя се накълцаната кисела зелка и се задушава още 10 - 15 мин. Сместа се изсипва при отцеденото просо, посолява се на вкус и се добавят подправките, като се бърка добре. След като ястието кипне се отстранява от огъня, дафиновият лист се маха и ястието се захлупва за 10 мин., преди да бъде сервирано.

 

Сушени плодове с ориз

 

Продукти: 150 гр. сушени плодове (ябълки, сини сливи, круши, дренки),100 гр. ориз, 50 гр. стафиди, 80 гр. захар, 3 - 4 листчета индрише.

Начин на приготвяне: Почистените и измити в студена течаща вода сушени плодове се сваряват на компот. След прецеждане в течността се вари почистеният и измит ориз. Към него, когато е полусварен, се прибавя захарта. Вари се, докато се сгъсти и стане като крем, но се запазва целостта на оризовите зърна. Преди отстраняването на тенджерата от огъня се прибавят почистените и измити стафиди и пасираните през цедка сварени плодове. Ароматизира се с индрише. Сервира се охладено.

 

Към празниците и събитията на 30 ноември >>>