ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
ГОТВАРСКИ
РЕЦЕПТИ ЗА АНДРЕЕВДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Според народните поверия от Андреевден
денят започнал да наедрява, т.е. да нараства. Затова за този ден се варят
царевица, а също и други варива, които увеличават обема си като боб, леша,
грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец. Варят се също
круши, сливи и тиква.
Тъй като Андреевден се пада
по време на Коледните пости, то приготвяните ястия са постни, а ако празникът
не е в сряда или петък, може да се яде и риба. За празничния ден е разрешена
също употребата на вино и олио.
Чорба от зрял боб по странджански
Продукти: 400 гр. зрял боб, 60 гр. кромид лук, 40 мл. олио,4
клонки джоджен, 1 люта пиперка, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Очистеният и измит в студена
течаща вода зрял боб се накисва в емайлиран съд, като се залива със студена
вода. След 10 часа фасула се измива, поставя се в гърне, залива се със студена
вода и се вари на слаб огън заедно със ситно нарязания лук, олиото, солта и лютата
пиперка, като гърнето се захлупва с капак. Към края на варенето се прибавя ситно
нарязаният джоджен.
Салата от царевица и орехови ядки
Продукти: 50 гр. царевични зърна, 80 гр. орехови ядки, 3-4
скилидки чесън, 40 мл. олио, 30 мл. оцет, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистените и измити в
студена течаща вода царевични зърна се отцеждат, изсипват се в емайлиран съд и
се заливат със студена течаща вода. След 5-6 часа водата се излива, царевицата
се изсипва в тенджера под налягане и се залива със студена вода (400 мл.).
Капакът се затваря и тенджерата се поставя на силен
огън, докато започне да „съска". Огънят се намалява и царевицата се вари
около 30 мин. Към сварените и отцедени царевични зърна се прибавят смлените орехови ядки, солта, оцетът и смленият
черен пипер. След разбъркване и разпределяне в 4 чинии салатите се поръсват с
олиото.
Манастирска яхния
Продукти: 1 глава лук, 1 стрък праз лук, 1-2 моркова, ½
глава целина, 200 г гъби, 2 чушки, 3 с.л. грах (от консерва), 2 с.л. царевица (от
консерва), 200 г ориз, 60 мл растителна мазнина, сол, черен пипер на вкус,
магданоз или тарос - 2 с.л. ситно нарязан.
Начин на
приготвяне: С мазнината се задушават
до омекване лука, морковите, целината,чушките, нарязани на дребно. Прибавят се
гъбите, 1ч.ч вода, посоляват се и се оставя да ври на тих огън. Когато омекне
зеленчука се прибавят ориза, царевицата и граха. След 20 мин ястието е готово.
Поднася се със ситно нарязан магданоз или тарос.
Зрял боб с ориз
Продукти:
300 гр. зрял боб. 150 гр. ориз, 80 гр. кромид лук, 60 мл. олио, 5 гр. червен
пипер, 1/4 връзка джоджен, 1 супена лъжица стрита чубрица, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистеният и измит зрял
боб се поставя в емайлиран (порцеланов, стъклен) съд и се залива със студена
вода. След 10-12 часа се измива, изцежда се и се изсипва в тенджера. Прибавят
се ситно нарязаният лук и топла вода и се варят на умерен огън до готовност.
Отделно се сварява почистеният и измит ориз. В пръстен гювеч, намазан с олио,
се изсипват прецеденият боб и оризът. Прибавят се червеният пипер, стритата чубрица,
ситно нарязаният джоджен и солта. Продуктите се разбъркват, поръсват се с олиото,
поливат се с топла вода и ястието се пече в умерена фурна до готовност.
Нахут с ориз по манастирски
Продукти: 400 гр. нахут, 80 гр. ориз, 120 гр. кромид лук, 80 мл.
олио,150 гр. домати, 1/2 връзка магданоз, 10-12 зърна черен пипер, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистеният и измит в
студена течаща вода нахут се изсипва в емайлирана тенджера и се залива със
студена вода. След 8-10 часа водата се излива, а нахутът се претрива между
дланите за отстраняване на люспите и отново се измива. Изсипва се в тенджера, залива
се със студена вода и се вари на слаб огън до омекването му. Изсипва се в измазана
с олио тавичка. Прибавят се задушеният в олио и малко вода почистен, измит и
отцеден ориз заедно със ситно нарязания лук и накрая - обелените и настъргани домати.
Сместа се посолява, поръсва се със смления черен
пипер и ситно нарязания магданоз и се разбърква. Пече се в умерена фурна до
готовност.
Кисело зеле с просо
Продукти: кисела зелка - 1 бр., просо - 1 ч.ч., лук - 1 глава,
дафинов лист - 1 бр., олио - 3 с.л., кориандър - на вкус, черен пипер - на
вкус, бахар - на вкус, сол - на вкус
Начин на
приготвяне: Просото се измива и се
залива с 2 1/2 ч.ч. вода. Когато кипне, се прецежда и водата се изхвърля,
допълва се отново със същото количество вода и се слага на тих огън да се вари.
Лукът се реже на ситно и се задушава в олиото и малко вода, докато омекне.
Добавя се накълцаната кисела зелка и се задушава още 10 - 15 мин. Сместа се
изсипва при отцеденото просо, посолява се на вкус и се добавят подправките,
като се бърка добре. След като ястието кипне се отстранява от огъня, дафиновият
лист се маха и ястието се захлупва за 10 мин., преди да бъде сервирано.
Сушени плодове с ориз
Продукти: 150 гр. сушени плодове (ябълки, сини сливи, круши,
дренки),100 гр. ориз, 50 гр. стафиди, 80 гр. захар, 3 - 4 листчета индрише.
Начин на
приготвяне: Почистените и измити в студена
течаща вода сушени плодове се сваряват на компот. След прецеждане в течността
се вари почистеният и измит ориз. Към него, когато е полусварен,
се прибавя захарта. Вари се, докато се сгъсти и стане като крем, но се запазва
целостта на оризовите зърна. Преди отстраняването на тенджерата от огъня се прибавят
почистените и измити стафиди и пасираните през цедка сварени плодове. Ароматизира
се с индрише. Сервира се охладено.