ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА ДИМИТРОВДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
На Димитровден ястията са били от петли или от овнешко
и говеждо месо. Тъй като в народната традиция свети Димитър, с чийто празник
отбелязвали краят на стопанската година и идването на зимата бил свързан със
свети Георги, след празника на който идвало лятото и узряването на реколтата,
то това се отразило и празничните курбани – докато за Гергьовден се правел от
младо агне, то за Димитровден бил от овче месо, т.е. от пораснало животно.
Курбан-чорба от овнешко месо
(Родопите)
Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително
масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г
(1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), ориз 60
г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен,
черен пипер, оцет и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на малки
късчета, залива се с 5-6 чаени чаши вода и се вари до полуомекване
заедно със зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се,
след като кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се
задушават нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат
се с малко бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят
оризът, предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки.
Чорбата се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече,
поръсва се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се
с оцет и се поднася.
Курбан-чорба от овче месо
(Смолян)
Продукти: тлъсто овче месо 0.500 кг, сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на парчета,
залива се със 7 чаени чаши вода и се слага на огъня. Посолява се, след като
кипне, и се вари на тих огън. Поднася се топла.
Овнешка чорба
(с. Караш, Врачанско)
Продукти: овнешко месо 1 кг, кромид лук 100 г (1-2 глави),
пиперки 100 г (1-2 бр.), домати 100 г (1-2 бр.), ориз 80 г (3-4 супени лъжици),
картофи 150 г (2-3 бр.), яйца 2 бр., растително масло 40 мл (4 супени лъжици),
прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), оцет, магданоз, чубрица, девесил и сол на
вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва
на малки парчета и се вари в подсолена вода до полуомекване.
Прибавят се ситно нарязани картофи и червени домати. Добавя се мазнината и сол,
ако е необходимо. Когато месото заври, се слага изчистеният и измит ориз.
Чорбата се вари още 10-15 минути, застройва се с разбитите в прясното мляко
яйца, поръсва се със стритата чубрица и ситно нарязаните магданоз и девесил и
се подправя на вкус с оцет.
Задушено овнешко
(Кюстендилско)
Продукти: 1/2 овнешки бут (около 1 кг), мазнина 100 мл (1/2
чаена чаша), чесън 10 скилидки, пушена сланина 100 г пиперки 150 г (2-3 бр.),
домати 100 г (2 бр.), моркови 100 г (2 бр.), целина 50 г (1/2 глава), доматено
пюре 10 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, дафинов
лист 1 бр., лимон 1/2 бр., бяло вино 100 мл (1/2 чаена чаша), картофи 0.500 кг
(7-8 бр.), магданоз и сол.
Приготвяне: Бутът се измива,
а след това се подсушава с кърпа. Пробожда се на десетина места с остър нож и
във всеки разрез се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и
се изпържва в мазнината до зачервяване. Прибавят се едро нарязаните зеленчуци и
се задушват до омекване. Накрая се прибавя доматеното пюре, разредено със
студена вода.
Ястието се залива с топла вода и виното, посолява се и
се оставя да ври на тих огън заедно с подправките (черен пипер, бахар, дафинов
лист) и лимона, нарязан на парченца (без кората). След като се свари, месото се
изважда и се нарязва на филийки, а сосът се претрива през цедка.
Поднася се със ситно нарязан магданоз.
Овнешко с картофи
(с. Забърдо, Смолянско)
Продукти: овнешко месо 750 г, картофи 1 кг (10-12 бр.),
растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), домати
300 г (3-4 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва
на дребни парчета и се задушава с малко вода до полуомекване,
като се посолява след завирането. В мазнината се задушава до омекване ситно
нарязаният лук, след което се разбърква няколко пъти с червения пипер и
доматите, обелени и нарязани на дребно, и се изсипва в съда с месото. Щом като
месото заври отново, се прибавят картофите, обелени и нарязани на кръгчета, и
сол на вкус. Ястието се разбърква, залива се с малко топла вода (да се покрият
картофите) и се оставя да заври на силен огън, а след това се доварява на тих
огън. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Шиш-кебап по пирдопски
Продукти: обезкостено овнешко месо 1 кг, кромид лук 350 г (4-5
глави), черен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус.
Приготвяне:Към нарязаното на
парченца месо се прибавят едро нарязаният кромид лук, ситно нарязаният
магданоз, счуканият черен пипер и сол на вкус. Сместа престоява едно денонощие
на хладно място. След това се нанизва на шишчета и се пече. Готовите шишчета се
изнизват в съда, в който е лукът, и се поднасят.
Яхния с месо по овчарски
(Странджанско)
Продукти: овнешко месо 1 кг, кромид лук 350 г (4-5 глави),
масло 65 г (1/2 пакетче), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз, джоджен
и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва
на средно големи парчета и се слага в пръстено гърне. Отгоре се поставят
нарязаните на дребно лук, магданоз и джоджен. Прибавят се червеният пипер,
мазнината, малко вода и сол на вкус. Съдът се похлупва и капакът му се замазва
с тесто. Така приготвеното ястие се задушава на тих огън до готовност.