ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *

НАРОДНИ ОБИЧАИ ЗА МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

Месни заговезни е подвижен църковен празник. Той се отбелязва винаги в неделя 8 седмици преди Великден. По тази причина всяка година той се пада на различна дата в зависимост от това кога е Великден.

Месни заговезни е последния ден преди Великденските пости, в който е позволено да се яде месо. Сирни заговезни се празнува следващата неделя. В седмицата между тези два празника не е позволено да се яде месо, но може да се яде риба, яйца и млечни продукти. Тази седмица се явява подготовка за същинския пост, през който не може да се употребява никакви месни продукти освен риба.

В неделята на Месни заговезни се приготвя празнична трапеза, за която се приготвя баница с мас и извара, кокошка и свинско месо. В миналото не е имало хладилници и се е разчитало на зимния студ за съхранението на месните продукти. Тъй като след Месни заговезни до Великден не се яде месо, а времето започва да се затопля, то до края на този празник е трябвало да се изядат всички по-малотрайни продукти направени от заколените през зимата прасета. Затова не е строго определено от какво месо ще са празничните ястия и тези, които преди това са били приключили със запасите от свинско месо е можело да приготвят кокошка.

Някъде на Месни заговезни се палели огньове, които се прескачали, но на повечето места това се прави на Сирни заговезни.

 

 

Към Месни заговезни >>>