ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *
ГОТВАРСКИ
РЕЦЕПТИ ЗА МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Баница с мас и извара
Продукти: точени кори 400 грама, кисело мляко 400 грама, яйца 4
броя, извара 300 грама, мас 2/3 чаена чаша, хлебна сода, 1 чаена лъжица, сол 1
чаена лъжица.
Начин на
приготвяне: Разбивате яйцата,
добавяте разтопената мас и отново разбивате. Добавяте и киселото мляко, в което
предварително сте разбъркали содата. Добавяте изварата и солта и отново
разбърквате добре, за да се разпредели изварата равномерно в сместа.
Намазвате тавата с мас и слагате две кори. Върху
корите слагате един черпак от плънката и отново слагате кори, като притискате с
ръка, за да се разпредели плънката равномерно. Повтаряте процедурата докато
корите и плънката свършат.
Най-горната кора на баницата намазвате с мазнина и
печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато
придобие златист цвят. След като баницата е изпечена я извадете от фурната и
докато е гореща я напръскайте с вода, след което я завийте с кърпа.
Баница с печени
кори и месо
(Пловдивско)
Продукти: 800 гр. брашно, 200 мл. вода, 1/2 кг. свинско месо
(или кайма), 100 гр. свинска мас, сол на вкус.
Начин на приготвяне: От брашното, водата и 1 лъжичка сол се замесва средно
твърдо тесто. Оформят се питки (колкото голямо кюфте) и се разточват на дебели
кори, които се запичат 1-2 мин от двете страни върху слабо нагрята плоча (на
печката или върху сач). Налагат се в намазнена тава, като помежду им се ръси плънка от свареното
със сол и ситно нарязано (накълцано или смляно) месо,
разтопена мас и малко бульон от варенето на месото.
Последната кора се
поръсва само с мас и бульон. Пече се в умерена фурна и се сервира топла.
Свинско с кисело зеле в гърне
Продукти: 800 гр. свинско месо, 800 гр. кисело зеле, 100
гр. прясна сланина,5-6 гр. червен пипер, 2-3 люти чушлета, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистеното и измито месо
се нарязва на парчета, които се слагат в глинено гърне. Прибавят се нарязаното
на ивици кисело зеле, нарязаната на 3-4 парчета прясна сланина, червеният пипер
и лютите чушлета. Ястието се залива с вода и се вари на слаб огън в плътно
захлупеното гърне до готовност на месото и зелето.
Мешана скара по
преславски
Продукти: 5 (750 гр.) свински пържоли, 200 гр. домашна
наденица,250 гр. месо за шишчета, 150 гр. гъби, 1/2 лимон, 50 гр. кромид лук, 1
стрък чубрица, 5 гр. смлян черен пипер, 5 люти
пиперки, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Полуопечените на скара пържоли и шишчета, наденицата и лютивите пиперки се слагат в
гювеч, покриват се с нарязаните на ситно гъби и лук, поръсват се със ситно стритата
чубрица и черния пипер, заливат се с 2 1/2 чаши вода, посоляват се и се задушават
във фурната или върху печката, като се захлупват плътно с капак. Сервират се
топли, поръсени с лимонов сок.
Пълнена кокошка по македонски
Начин на
приготвяне: Една кокошка (тлъста), 300 гр.
вътрешности (воденичка, сърце и черен дроб), 80 мл.
олио, 60 гр. кромид лук, 100 гр. домати, 60 гр. ориз, 250 гр. кървавица, 100
гр. сланина, 800 гр. зеле, 1/2 лимон, 30 гр. брашно, 10-12 зърна черен пипер, 1/2
връзка магданоз, 2-3 клонки джоджен, сол на вкус.
Начин на
приготвяне: Почистената, измита в студена течаща
вода кокошка се отцежда и се натрива отвътре с брашно, след което се измива,
отцежда и посолява. Отделно воденичката, сърцето и черният
дроб се почистват, измиват се от студена течаща вода и се сваряват. В половината
от мазнината и малко вода се задушава ситно нарязаният лук до златисто оцветяване.
Към него се прибавят обелените и ситно нарязани домати, нарязаните на дребно
вътрешности, почистеният, измит и отцеден ориз, заливат се с 250 мл. бульон, в
който са варени вътрешностите. Варят се десетина минути. След набъбване на
ориза сместа се поръсва със солта, смления черен
пипер, ситно нарязаните магданоз и джоджен. С добре разбърканата смес се пълни
кокошката и се зашиват отворите й.
Нарязаното на ивици зеле се задушава в останалата мазнина.
Половината от него се изсипва в тенджера, а отгоре се поставят кокошката и
около нея нарязаните на дребно кървавица, сланина и лимон. Върху тях се
разстила останалото зеле, покрива се със зелеви листа, залива се с вряща вода,
тенджерата се захлупва плътно. Ястието се вари в началото на силен огън, а след
като заври - на слаб огън до готовност. Сервира се в подходяща тавичка топло:
кокошката в средата, а наоколо кървавицата и зелето.