ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

          

 

Баница с мас и извара

 

Продукти: точени кори 400 грама, кисело мляко 400 грама, яйца 4 броя, извара 300 грама, мас 2/3 чаена чаша, хлебна сода, 1 чаена лъжица, сол 1 чаена лъжица.

Начин на приготвяне: Разбивате яйцата, добавяте разтопената мас и отново разбивате. Добавяте и киселото мляко, в което предварително сте разбъркали содата. Добавяте изварата и солта и отново разбърквате добре, за да се разпредели изварата равномерно в сместа.

Намазвате тавата с мас и слагате две кори. Върху корите слагате един черпак от плънката и отново слагате кори, като притискате с ръка, за да се разпредели плънката равномерно. Повтаряте процедурата докато корите и плънката свършат.

Най-горната кора на баницата намазвате с мазнина и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие златист цвят. След като баницата е изпечена я извадете от фурната и докато е гореща я напръскайте с вода, след което я завийте с кърпа.

 

Баница с печени кори и месо

(Пловдивско)

 

Продукти: 800 гр. брашно, 200 мл. вода, 1/2 кг. свинско месо (или кайма), 100 гр. свинска мас, сол на вкус.

Начин на приготвяне: От брашното, водата и 1 лъжичка сол се замесва средно твърдо тесто. Оформят се питки (колкото голямо кюфте) и се разточват на дебели кори, които се запичат 1-2 мин от двете страни върху слабо нагрята плоча (на печката или върху сач). Налагат се в намазнена тава, като помежду им се ръси плънка от свареното със сол и ситно нарязано (накълцано или смляно) месо, разтопена мас и малко бульон от варенето на месото.

Последната кора се поръсва само с мас и бульон. Пече се в умерена фурна и се сервира топла.

 

 

Свинско с кисело зеле в гърне

 

Продукти: 800 гр. свинско месо, 800 гр. кисело зеле, 100 гр. прясна сланина,5-6 гр. червен пипер, 2-3 люти чушлета, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеното и измито месо се нарязва на парчета, които се слагат в глинено гърне. Прибавят се нарязаното на ивици кисело зеле, нарязаната на 3-4 парчета прясна сланина, червеният пипер и лютите чушлета. Ястието се залива с вода и се вари на слаб огън в плътно захлупеното гърне до готовност на месото и зелето.

 

Мешана скара по преславски

 

Продукти: 5 (750 гр.) свински пържоли, 200 гр. домашна наденица,250 гр. месо за шишчета, 150 гр. гъби, 1/2 лимон, 50 гр. кромид лук, 1 стрък чубрица, 5 гр. смлян черен пипер, 5 люти пиперки, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Полуопечените на скара пържоли и шишчета, наденицата и лютивите пиперки се слагат в гювеч, покриват се с нарязаните на ситно гъби и лук, поръсват се със ситно стритата чубрица и черния пипер, заливат се с 2 1/2 чаши вода, посоляват се и се задушават във фурната или върху печката, като се захлупват плътно с капак. Сервират се топли, поръсени с лимонов сок.

 

Пълнена кокошка по македонски

 

Начин на приготвяне: Една кокошка (тлъста), 300 гр. вътрешности (воденичка, сърце и черен дроб), 80 мл. олио, 60 гр. кромид лук, 100 гр. домати, 60 гр. ориз, 250 гр. кървавица, 100 гр. сланина, 800 гр. зеле, 1/2 лимон, 30 гр. брашно, 10-12 зърна черен пипер, 1/2 връзка магданоз, 2-3 клонки джоджен, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистената, измита в студена течаща вода кокошка се отцежда и се натрива отвътре с брашно, след което се измива, отцежда и посолява. Отделно воденичката, сърцето и черният дроб се почистват, измиват се от студена течаща вода и се сваряват. В половината от мазнината и малко вода се задушава ситно нарязаният лук до златисто оцветяване. Към него се прибавят обелените и ситно нарязани домати, нарязаните на дребно вътрешности, почистеният, измит и отцеден ориз, заливат се с 250 мл. бульон, в който са варени вътрешностите. Варят се десетина минути. След набъбване на ориза сместа се поръсва със солта, смления черен пипер, ситно нарязаните магданоз и джоджен. С добре разбърканата смес се пълни кокошката и се зашиват отворите й.

Нарязаното на ивици зеле се задушава в останалата мазнина. Половината от него се изсипва в тенджера, а отгоре се поставят кокошката и около нея нарязаните на дребно кървавица, сланина и лимон. Върху тях се разстила останалото зеле, покрива се със зелеви листа, залива се с вряща вода, тенджерата се захлупва плътно. Ястието се вари в началото на силен огън, а след като заври - на слаб огън до готовност. Сервира се в подходяща тавичка топло: кокошката в средата, а наоколо кървавицата и зелето.

 

 

Към Месни заговезни >>>