ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА СИРНИЦА

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

         Това са примерни рецепти, от които може да се избере какво да се приготви както на самия празник Сирни заговезни, така и през седмицата между Месни и Сирни заговезни, през която не е позволено да се яде друго месо освен риба. През тази седмица освен рибата са позволени също ястията с млечни продукти и яйца.

 

 

Млечна супа

(Берковско)

 

Продукти: брашно 150 г (3/4 чаена чаша), яйце 1 бр., прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), магданоз и сол на вкус.

Начин на приготвяне: От брашното и яйцето се замесва твърдо тесто, което се настъргва на ренде и се оставя да полузасъхне, а след това се пуска в съд с вряща вода и вари около 5 минути. Прибавя се прясното мляко. След десетина минути супата се отстранява от огъня и се поднася поръсена със ситно нарязан магданоз.

 

Яйца на очи по панагюрски

 

Продукти: яйца 10 бр., сирене 400 г (2 чаени чаши), масло 125 г (1 пакетче), сол и червен пипер, кисело мляко 1 кг (2 кофички), малко оцет.

Начин на приготвяне: Яйцата се счупват от ниско в съд с вряща, леко подсолена и подкиселена вода и се варят до побеляване на белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят в чиниите за сервиране върху подложка от сиренето. (натрошено или нарязано на правоъгълни парчета) и киселото мляко. Заливат се със сгорещеното масло, в което леко е запържен червения пипер. По желание киселото мляко се подлучва със счукан чесън.

 

Яйца, пълнени със спанак

(Добруджанско)

 

Продукти: яйца 10 бр., спанак 0.500 кг, кашкавал 150 г, краве масло 125 г (1 пакетче), прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), брашно 10 г (1 супена лъжица), сол и черен пипер.

Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват и обелват. Отрязва се капаче откъм заострената част и внимателно се изважда жълтъкът. В подсолена вода се сварява спанакът, отцежда се от водата, нарязва се на ситно и се смесва със стритите жълтъци, настъргания кашкавал и черен пипер. С получената смес се пълнят яйцата. Захлупват се капачетата и се нареждат в тавичка, намазана с масло. Останалата плънка се смесва с прясното мляко и брашното и се изсипва между яйцата. На всяко яйце се поставя бучица масло. След това яйцата се запичат за около 10 минути в силна фурна.

 

Рибник от речна риба с булгур

(Свищовско)

 

Продукти: речна риба 1 кг, булгур 0.500 кг (3 чаени чаши), пресен кромид лук 5 връзки, растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), джоджен и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Булгурът се почиства и измива, след което се сварява във вода и се изсипва в тавичка. Отгоре се нарежда почистената и измита риба и се посипва със ситно нарязаните лук и джоджен. Мазнината се загрява до завиране, оцветява се с червения пипер, и се изсипва върху рибата. Ястието се посолява, разбърква се, залива се с вода и се пече във фурна.

 

Рибник по садовски

 

Продукти: риба 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша, чесън 10 скилидки, хлебно тесто 750 г, оцет 5 мл (1 кафена лъжичка), лютиви пиперки 2-3 бр., магданоз 1/2 връзка, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Рибата, след като се почисти и измие, се нарязва на средно дебели филийки, посолява се и се оставя да престои 2 часа. Тестото се разточва на дебел лист, по-голям от тавичката, в която ще се пече рибникът, за да може да се покрие с краищата му плънката. Тестеният лист след поставянето му в тавичката се поръсва със сол, черен пипер, оцет, мазнина и ситно нарязани чесън и магданоз. Прибавят се лютивите пиперки и рибата и отново се поръсват черен пипер, оцет, мазнина и ситно нарязани магданоз и чесън. След това плънката се покрива с висящите вън от тавичката краища на тестения лист. Така приготвеният рибник се пече в умерена фурна.

 

Рибник с ориз

(с. Плодовитово, Старозагорско)

 

Продукти: Продукти: риба 1 кг, праз лук 200 г (1-2 стръка), ориз 200 г (1 чаена чаша), растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: В мазнината се задушва до омекване ситно нарязаният праз. Посолява се, разбърква се с червения пипер, залива се с топла вода и се оставя да заври. Прибавя се оризът и се вари 2-3 минути, след което сместа се изсипва в тавичка. Отгоре се нарежда предварително измитата, нарязана на парчета и посолена риба. Ястието се поръсва със счукан черен пипер и се пече във фурната до готовност.

 

Родопска баница

 

Продукти: ориз 400 г (2 чаени чаши), брашно 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), яйца 8 бр., настъргано сирене 200 г (1 чаена чаша), краве масло 250 г (2 пакетчета), кисело мляко 200 г (1 чаена чаша).

Начин на приготвяне: Оризът се поставя във вряща, леко подсолена вода, сварява се и се оставя да изстине. Разбиват се яйцата и към тях се прибавят настърганото сирене, киселото мляко и оризът.

От брашното, щипка сол и вода се приготвя тесто за баница от което се разточват 3 кори. В намазана с масло тава се слага първата кора и се поръсва с мазнина. Върху нея се разстила половината от сместа за плънката. Слага се втората кора, поръсва се с мазнина и се покрива с останалата част от плънката. Поставя се третата кора и се полива обилно с масло. Баницата, след като се опече от едната страна, се обръща и от другата страна, като в тавата се добавя малко масло.

 

Млечна баница

(Великотърновско)

 

Продукти: за тестото: брашно 400 г (2 чаени чаши), яйце 1 бр., растително масло 1 супена лъжица, оцет 1 супена лъжица, сол 3 г (1/2 чаена лъжичка);

за заливката: прясно мляко 1 л, захар 3 супени лъжици, прясно краве масло 180 г (1 и 1/2 пакетчета), грис 200 г (1 чаена чаша), яйца 8 бр.

Начин на приготвяне: От посочените продукти се замесва тесто, от което се разточват кори. Те се нареждат в намазана с масло тава, като се напръскват с мазнина.

Млякото се възварява и към него при непрекъснато разбъркване се прибавят захарта, маслото и грисът. Към сместа, след като се охлади, се прибавят предварително разбитите яйца. Сместа отново се разбърква и се изсипва върху корите.

Баницата се пече в умерена фурна. Поднася се топла, като се нарязва на парчета, които се поръсват с пудра захар.

Забележка: Баницата може да се приготви с готови кори (0.500 кг).

 

Масленик

(Пловдивско)

 

Продукти: брашно 1 кг, яйца 3 бр., растително масло 20 мл (2 супени лъжици), кисело мляко 200 мл (1 чаена чаша), мая 15 г, сирене 150 г, свинска мас 250 г, сол 3 г (1/2 чаена лъжичка).

Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашното, растителното масло, едното яйце, киселото мляко, маята, разтворена в малко хладка вода, и солта. Меси се до образуване на мехури и се разделя на 10-12 топки. Тестените топки се омесват отново и се оставят покрити с кърпа да отлежат 30-40 минути. През това време сиренето се натрошава и се смесва с останалите 2 яйца, а маста се затопля. Всяка тестена топка се потопява в сгорещената мазнина и се разтегля на лист, който се слага в тавичка и се поръсва с натрошеното сирене. Последният (горният) лист се поръсва само с останалата мазнина. Така приготвеният масленик се пече в силно сгорещена фурна до зачервяване. Поднася се цял в тавичката или нарязан на парчета. Може да се поръси и със захар.

 

Тутманик по ихтимански

 

Продукти: 800 гр. брашно, 400 гр. извара, 200 гр. краве масло, 250 гр. кисело мляко, 20 гр. мая, 5 гр. захар, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Към размитата в малко топла вода мая се прибавят захарта и 4-5 супени лъжици брашно. След като втаса, маята се изсипва в „кладенче” на двойно пресятото брашно. Омесва се тесто с прибавяне на хладка вода. След 20 мин. тестото се разделя на 4 топки, от които се разточват кори, които се поставят една върху друга в намазана с кравето масло тава. Корите се ръсят с разтопеното краве масло и изварата. Тутманикът се нарязва на ромбове, намазва се с киселото мляко и се пече в умерена фурна до зачервяване.

 

 

Варено жито

 

Продукти:  2 ч. ч. жито за варене,  6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар, 1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).

Начин на приготвяне: Житото се залива с 6 ч. ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат, се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата. Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои на прах с изрязан шаблон се украсява.

 

Малеби

(Пловдив)

 

Продукти: оризово нишесте 100 г (1/2 чаена чаша), прясно мляко 1 л (5 чаени чаши), захар 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), розова вода 2 супени лъжици.

Начин на приготвяне: Прясното мляко се сварява със захарта. Прибавя се при непрекъснато разбъркване нишестето, разтворено с малко студено мляко. Вари се 5-6 минути, разбърква се и се изсипва в купички.

Може да се поднесе:

1) залято с плодов сироп - по 2 супени лъжици на порция;

2) залято с петмез в същото количество или със сироп, приготвен по следния начин: 200 г захар (1 чаена чаша), се поставя на огъня в съд, за да се карамелизира; залива се с 400 мл (2 чаени чаши) вода и се оставя да ври 5-8 минути, след което се ароматизира с малко розова вода;

3) залято с червен сироп, приготвен от 200 г (1 чаена чаша) захар и 300 мл (1 и 1/2 чаени чаши) вода, оцветен в розово с безвредна сладкарска боя и ароматизиран с малко розова вода;

4) с пудра захар - по 15 г (3 чаени лъжички), на всяка порция и подсладено прясно мляко, ароматизирано с малко розова вода - на 200 мл (1 чаена чаша) прясно мляко 50 г (1/4 чаена чаша) захар и 5 мл (1 чаена лъжичка) розова вода.

 

Към Сирни заговезни >>>