ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (ВЕЛИКДЕН)

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

Великденска погача

 

Продукти: 3 яйца, 1 чаена чаша вода, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка захар, 1/2 кубче мая, 100 мл олио, брашно колкото поеме сусам и маково семе за поръсване, отделяме 1 жълтък за намазване на питката.

Начин на приготвяне: От изброените продукти замесваме тесто без олиото. Накрая сипваме от олиото на плота и месим докато поеме цялата мазнина. Оставяме тестото да втаса на топло. След като е удвоило обема си го подмесваме и разделяме на две - едната част я правим на топчета долу горе големи колкото яйце. От втората част отделяме приблизително 1/3 за кокошката, а останалото тесто разстиламе по средата на тавата. Оставяме отново да втаса. Отделеното тесто за кокошката го подмесваме и оформяме кокошката. Главата и тялото съединяваме с помощта на клечки за зъби. Крилата и опашката оформяме с помощта на ножица, гребена на кокошката също. Намазваме с жълтък и поръсваме със сусам и маково семе. Печем на умерена температура до зачервяване.

 

Агнешко със спанак

 

Продукти: 1,5 – 2 кг агнешко месо, 1 кг спанак (лопуш, лапад, коприва), 2 връзки пресен лук, олио, 1ч.л. черен пипер, 1ч.л. червен пипер, 1с.л. брашно.

Приготвяне: След като добре сте измили агнешкото, смесете в отделен съд брашното, черния и червения пипер, и малко вода, за да се полчи гъста кашичка. Объркайте добре и намажете месото. Сложете олио на ръцете си и отново хубаво обтрийте агнешкото, за да се получи крехка коричка. В намазана с олио тава, нарежете спанака и зеления лук на ивици около 2-3 см. По желание може да добавите и малко червено вино или вода. Поставете месото в тавата и отгоре покрийте с фолио. Пече се на загрята фурна – 250 градуса в продължение на 1ч. 30 мин.

 

Козунаци с локум и стафиди

 

Продукти: за два броя: 8 яйца, 300 г захар, щипка сол, 400 мл топло прясно мляко, 125 г масло, 2 кубчета жива мая, кората на 1 лимон, 5 ванилии (или половин ампула) ванилова есенция, около 1,5 кг брашно, 2 кутийки цветен локум, 100 г стафиди - изкиснати за 30 мин във вода, отцедени и оваляни в брашно. 2 жълтъка разбити с малко оцет за намазване на козунаците. Захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Брашното се пресява в голям съд, прави се кладенец и се добавят яйцата разбити с миксер със захарта, ванилиите, разтопеното масло (но да не е горещо), кората на лимона. Маята се разтваря в леко затопленото мляко със щипка сол, 2 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно, оставя се да втаса на топло и след като увеличи обема си се сипва в кладенчето. Замесва се меко тесто, като се прибавя брашно при нужда, докато спре да лепне. Меси се около 10 мин. Слага се в съд, завива се плътно с кърпи и се оставя да втасва на топло - 2 часа. Когато е удвоило обема си се премесва наново. Разделя се на две части, а всяка част на 3. Разточват се кори, нареждат се резени локум във всяка и стафиди. Навиват се на фитили и се сплитат на плитки. Всяка плитка се слага в тава , по-дълбока или подходяща йенска тавичка с високи стени, намаслена с масло и се оставя да втасва на топло, докато увеличи обема си. Когато са втасали козунаците се намазват с разбит жълтък с няколко капки оцет, поръсват се със захар и се пекат в загрята фурна на 180-200 градуса, около 40-50 мин. Проверяват се с клечка за готовност. При нужда, за да не потъмнеят много при печенето, може да се покрият с лист алуминиево фолио, но без да се притискат.

Ако фурната не може да побере двата козунака, може при разделяне на тестото, да се оформи единия козунак и да се изчака да втаса, а останалото тесто след като се премеси, се завива отново на топло, докато втаса пак. Премесва се отново, и чак тогава се разточва и сплита.

 

Козуначен венец със стафиди и лешници

 

Продукти: 3 яйца, 250мл топло мляко, 20гр.прясна мая, 1/2ч.ч.захар, 2с.л.подсладител, 1/4ч.л.сол, 1/2пакетче масло, около 600-700 гр. брашно, 3-4 с.л. олио, лимонова кора, ванилия, 100гр. шоколад с лешници.

Начин на приготвяне: Маята и 1с.л.захар се размиват в топлото мляко,добавя се 1/2ч.брашно и се оставя да шупне.2 яйца и 1 жълтък се разбиват със захарта,маслото се разтопява,брашното се пресява 2 пъти.В брашното се прави кладенче и се слагат шупналата мая,яйцата със захарта,разтопеното масло,подсладителя,лимоновата кора и ванилията.Замесва се тесто,като се добавя брашно докато престане да лепне,след което ръцете се топят в затоплено олио и се измесва продължително.Оставя се на топло,покрито с кърпа да втаса,премесва се един път.Втасалото тесто се раздърпва(не се точи,за да остане повече въздух в тестото) на правоъгълен пласт,поръсва се с нарязания шоколад с ядки и се завива на руло.Поставя се върху хартия и се правят нарези с ножица през 2-3см,не много дълбоки.Втасва отново,намазва се с разбития белтък,поръсва се с едра захар или счукани орехи(лешници) и се пече на 160 градуса с вентилатор.

 

Великденски кифлички

 

Продукти: 65 г захар, 1 пакетче суха мая, 60 мл прясно мляко, 400 г брашно, 90 г масло, 3/4 ч.л. сол, 1/2 ч.л. мляна канела, 2 големи яйца, 75 г златни стафиди.

За глазурата: 2 с.л. прясно мляко, 1/8 ч.л. мляна канела, 1 ч.ч. пудра захар.

Начин на приготвяне: Маята се разтваря в прясното мляко. Към млечната смес се добавят солта, захарта, яйцата, канелата и маслото. Брашното се пресява, като се отделя 1 ч.ч. за по-късно. Смесват се брашното с млечната смес, като със супена лъжица се добавя от отделеното настрани брашно, докато се получи меко нелепкаво тесто.

След това се добавят стафидите и тестото се меси още малко (за да не стане прекалено сбито тестото, залях стафидите с вряла вода за около минута и половина, иначе ако са сухи, ще поемат влага от тестото и то става по-твърдо, отколкото е желателно). Тестото се оформя на топка, оставя се в намаслена купа и се покрива с фолио. Оставя се да втаса за около 45 минути или се прибира в хладилника за една нощ (втасалото в хладилника тесто е много по-нежно).

След като тестото удвои обема си, се премесва, оставя се за 5 минути и се оформя на дълъг фитил, който се нарязва на 20 парчета. От всяко парче се оформя топче и всичките 20 топчета се нареждат в тава, на дъното на която има хартия за печене или само е намазана с олио. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за още 45 минути или докато удвоят обема си.

Всяко топче се цепва на кръст с много остър нож и кифличките се слагат да се пекат в предварително загрята до 180 С фурна. След двайсетина минути или когато станат златисти, кифличките се изваждат от фурната и се слагат да се охладят леко на решетка. Кръстообразната цепнатина се залива с глазура, докато кифличките са още горещи.

 

Великденски щрудел

 

Продукти: 3 бр. яйца, 200 г захар, 100 мл олио, 100 мл прясно мляко, 10 г бакпулвер, 10 г амонячна сода, 1 капсула ванилия, кората на 1 бр. лимон, около 700 г брашно, З а плънката: около 1 кг ябълки, 200 г нарязани орехови ядки, 200 г захар, 1 с.л. канела, олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне: Ябълките се нарязват на кубчета. Яйцата се разбиват до побеляване заедно със захарта. Постепенно се прибавят олиото и прясното мляко. Добавят се амонячната сода, ванилията и лимоновата кора. Бакпулвера се смесва с брашното и постепенно се прибавя към яйчената смес, докато се замеси меко тесто.

Тестото се разделя на осем части и всяка от тях се точи на правоъгълен лист с дебелина 1-2 мм. По средата на всеки лист се слага плънка, приготвена от ябълките, захарта, орехите и канелата. За да стане по-сочно, плънката може да се разпредели върху целия лист.

Листовете се завиват на рула и се поставят в квадратна тава, предварително намаслена, на разстояние едно от друго. Щруделът се пече в предварително загрята на 180 С фурна до леко зачервяване. Още топъл се поръсва с пудра захар. Като изстине се нарязва на парчета.

 

 

 

Към Възкресение Христово (Великден) >>>