ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *
НАРОДНИ
ОБИЧАИ ЗА МЕСОПУСНА ЗАДУШНИЦА
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Денят на който се пада Месопусна
задушница няма точно определена дата. Първата причината
е като при другите задушници - за възпоменание на покойниците е отреден съботния ден. Втората причина е, че
празникът с който е свързана – Месопусна неделя също
е подвижен празник, отбелязван 8 седмици преди Великден.
Тази задушница се е пада в края
на зимата и преди началото на новия селскостопански сезон. В миналото, когато голяма част от населението
е било ангажирано със селскостопанска работа този ден е бил подходящ да се
почистят и оправят гробовете, тъй с идването на пролетта започвала и усилената
работа.
Относно подаването за починалите близки няма особености,
освен разбира се разликата в сезонните плодове. Подава се обичайното за задушниците – жито, малки питки, вино, локум, дребни сладки
и др. под.
Сега в магазините има много пресни плодове. Но в
миналото в края на зимата са били останали само такива, които са по-трайни за
съхранение като ябълки и круши. Сушените плодове – ябълки, круши, стафиди,
сливи, кайсии и смокини се използвали също за добавяне към житото за неговото овкусяване и подслаждане, а също за направата отгоре на
шарки за украсата му. Тези шарки обикновено следвали фигурите с които се
украсявали обредните хлябове.
Тъй като тази задушница е
преди началото на постите, то на нея може да се яде и месо.