ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *
ГОТВАРСКИ
РЕЦЕПТИ ЗА ЗАДУШНИЦА
[Главна] [Фотогалерии]
[Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
Варено жито
Продукти: 2 ч. ч. жито
за варене, 6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар,
1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна канела, 1 пакет ситно
счукани бисквити (галета).
Начин на
приготвяне: Житото се залива с 6 ч.
ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това
зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат,
се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро
подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се
добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата.
Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в
съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от
счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че
да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се
украсява.