ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

* ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ *

ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗАДУШНИЦА

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

        

Варено жито

 

Продукти:  2 ч. ч. жито за варене,  6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар, 1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).

Начин на приготвяне: Житото се залива с 6 ч. ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат, се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата. Добавят се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в съда за сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се украсява.

 

 

 

 

 

Към Задущница >>>