ALD * БЪЛГАРСКАТА ДРЕВНОСТ * ALD

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЦЕПТИ ЗА МАЛКА БОГОРОДИЦА

 

[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници и речници] [Празници и обичаи] [Ново]

 

 

 

 

         На Малка Богородица се провеждали събори в селищата, в които главният храм бил посветен на празника на Рождеството на Пресвета Богородица. Освен това било във всеки дом се чествал един от големите християнски празници като семеен и за някои от тях това била Малка Богородица. На този ден се заколвал угоен овен или овца и се правел курбан. На празничната трапеза се поканвали близки и далечни роднини, а също така и познати. Повиквал се и свещеника, който благославял трапезата на този дом и прочитал молитва за милост, здраве, спасение и преуспяване на всички членове на семейството.

 

Курбан-чорба от овнешко месо

(Родопите)

 

Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г (1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), ориз 60 г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен, черен пипер, оцет и сол на вкус.

Приготвяне: Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6 чаени чаши вода и се вари до полуомекване заедно със зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът, предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки. Чорбата се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се с оцет и се поднася.

 

Курбан-чорба от овче месо

(Смолян)

 

Продукти: тлъсто овче месо 0.500 кг, сол на вкус.

Приготвяне: Месото се нарязва на парчета, залива се със 7 чаени чаши вода и се слага на огъня. Посолява се, след като кипне, и се вари на тих огън. Поднася се топла.

 

 

 

Към празниците и събитията на 8 септември >>>