ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА АТАНАСОВДЕН
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Линкове] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
В Трявна за Атанасовден се приготвяло варено жито. На Атанасовден се спазвали и обичаи свързани с борба с
чумата. В село Подвис на този ден
кукували, т.е. лекували от чума овните. Това ставало, като се заколвал овен
насред селото и от него се правел курбан. В село Колибите, Троянско вярвали, че
на този ден се раждала чумата; затова месели хляб и заколвали черна кокошка. За
Атанасовден също се правели пресни питки, мажели се с
мед, бодели се отгоре със стрък босилек и се раздавали за здраве.
Курбан-чорба от овнешко месо
(Родопите)
Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително
масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г
(1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), ориз 60
г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен,
черен пипер, оцет и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6
чаени чаши вода и се вари до полуомекване заедно със
зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като
кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават
нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко
бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът,
предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки. Чорбата
се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва
се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се с оцет и
се поднася.
Кокошка със сос
(Банско)
Продукти: 1 кокошка около 800 г, яйца 3 бр., брашно 20 г (2
супени лъжици), краве масло 60 г (1/2 пакетче), растително масло 100 мл (1/2
чаена чаша), чесън 4-5 скилидки, лимон 1 бр., оцет и сол.
Начин на
приготвяне: Кокошката се сварява в
подсолена вода.
Отмерва
се 0.5 л от бульона и в него се разбиват яйцата и брашното, а след това се
прибавят счуканият чесън, малко оцет и кравето масло. Сосът се вари, докато
получи желаната гъстота, като непрекъснато се разбърква, за да не се пресече.
Кокошката се полива с растителното масло и се запича
във фурната до зачервяване. Поставя се в широка чиния и се залива със соса. Околовръст се нареждат резенчета от лимона.
Варено жито
Продукти: 2 ч. ч. жито
за варене, 6 ч. ч. вода, 8 с. л. захар,
1/2 ч. ч. орехови ядки, настъргана лимонова кора, мляна
канела, 1 пакет ситно счукани бисквити (галета).
Начин на
приготвяне: Житото се залива с 6 ч.
ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Житото се вари до пълно омекване (това
зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат,
се оставя се една нощ да набъбне. На другия ден водата се отцежда. За по-добро
подсушаване някои разстилат свареното жито върху тензухена кърпа. След това се
добавя захарта, начуканите орехи, настърганата лимонова кора и канелата. Добавят
се 2/3 от счуканите бисквити. Сместа се разбърква добре и се поставя в съда за
сервиране. Горната повърхност се заглажда. Насипва се останалата 1/3 от
счуканите бисквити. Върху тях с помощта на цедка се наръсва пудра захар, тъй че
да покрие цялата горна повърхност. С канела или бои с изрязан шаблон се
украсява.