ALD * БЪЛГАРСКАТА
ДРЕВНОСТ * ALD
ПРАЗНИЦИ
И СЪБИТИЯ
РЕЦЕПТИ
ЗА МАЛКА БОГОРОДИЦА
[Главна] [Фотогалерии] [Филми] [Библиотека] [Други] [Статии] [Азбучници
и речници] [Празници
и обичаи] [Ново]
На Малка Богородица се провеждали
събори в селищата, в които главният храм бил посветен на празника на Рождеството на Пресвета Богородица. Освен това било във
всеки дом се чествал един от големите християнски празници като семеен и за
някои от тях това била Малка Богородица. На този ден се заколвал угоен овен или
овца и се правел курбан. На празничната трапеза се поканвали близки и далечни
роднини, а също така и познати. Повиквал се и свещеника, който благославял
трапезата на този дом и прочитал молитва за милост, здраве, спасение и
преуспяване на всички членове на семейството.
Курбан-чорба от овнешко месо
(Родопите)
Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително
масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г
(1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), ориз 60
г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен,
черен пипер, оцет и сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6
чаени чаши вода и се вари до полуомекване заедно със
зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като
кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават
нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко
бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът,
предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки. Чорбата
се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва
се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се с оцет и
се поднася.
Курбан-чорба от овче месо
(Смолян)
Продукти: тлъсто овче месо 0.500 кг, сол на вкус.
Приготвяне: Месото се нарязва на парчета, залива се със 7 чаени
чаши вода и се слага на огъня. Посолява се, след като кипне, и се вари на тих
огън. Поднася се топла.